DOLAR 32,3206 0.21%
EURO 35,0869 -0.15%
ALTIN 2.279,290,09
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bebeklerde ateşli havale kaç derecede olur? Ateş düşürme yöntemleri ve ilaçları
  • Ulaşım Haberi
  • Sağlık
  • Bebeklerde ateşli havale kaç derecede olur? Ateş düşürme yöntemleri ve ilaçları

Bebeklerde ateşli havale kaç derecede olur? Ateş düşürme yöntemleri ve ilaçları

ABONE OL
Mart 2, 2021 13:41
Bebeklerde ateşli havale kaç derecede olur? Ateş düşürme yöntemleri ve ilaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bebeklerde havale ateşi genellikle 6 aydan sonra ortaya çıkar. Bebeklerde yüksek ateş derecesi ise 38 derece ve üstüdür. Bebeklerde ateşi düşürmenin evde uygulanan yöntemleri de var.

Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C’dir. Bu ateş oranı çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Bebeklerde yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır ve genellikle havale geçirdiğine yorulur. Ateşli havale durumunda bebeği hemen hastaneye götürmek gerekir. İlk 24 saat içinde tekrar havale geçirme ihtimalinden dolayı çoğu doktor hastayı hastanede gözleme alır. Aklınızda olsun bebeklerde diş çıkarma 38 °C’nin üzerinde ateş yapmaz. 

Bebeklerde havale beyne zarar verir mi? : 6 aydan büyük bebekler bazen ateşli durumda havale geçirebilirler.Ateşli havale bazen 6 yaşına kadar devam edebilir. Kesinlikle aileleri çok korkutan bir durumdur. Aileler havale geçirdikten sonra bebeklerinin beyninin zarar göreceğini düşünürler. Ateşli havale esnasında gözler kayar, vücutta kasılmalar olur, ağız kenarında seyirmeler meydana gelir. Birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Bebek havale esnasında morarabilir. Havale geçtikten sonra bebek veya çocuk pelte gibi olur. Kısa süren ateşli havaleler sanıldığının aksine bebeğin beynine zarar vermezler. Ancak yüksek ateşle başlayan menenjit hastalığının da havale yapabileceği unutulmamalıdır. Neden bazı çocukların ateşli havale geçirip bazılarının ateşe dayanıklı olduğu bilinmemektedir. 

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
Çocuğun üzerindeki kalın giysiler çıkarılır. Sakin ve rahat olması sağlanır çünkü ağlama ateşin düşmesini geciktirir. Sıvı kaybına engel olmak için bol sıvı verilir veya emzirilir. Alnına, bileklerine ve kasıklarına ıslak bez konulur ve bu bez sık sık değiştirilir. Yeterli gelmezse ılık duş aldırılır. Soğuk suyla yıkamak ateşin hızla yükselmesine neden olduğundan önerilmez. Kesinlikle ateş düşürmek için sirke, alkol ve ispirto kullanılmamalıdır. Oda sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmak faydalıdır. Alınan bu önlemlerle ateş düşmezse ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ateş düşürücü ilaçlar hastalığı tedavi etmezler, sadece ateşi kontrol altına alırlar.

Çocuklarda yaygın olarak kullanılan iki gurup ateş düşürücü vardır:
Asetaminofen: Ağızdan veya fitil olarak
İbuprofen: ağızdan

İlk tercih asetaminofendir. İbuprofen aç karnına ve uzun süre kullanılırsa mideyi tahriş eder. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz alınabilir. İlacın dozunu hekim bebeğin kilosuna göre belirler. Az miktarda kullanılırsa ateşi düşürmez, çok miktarda verilirse karaciğer üzerine toksik etki gösterirler. 

Aspirin eskiden ateş düşürmek için çok kullanılırdı. Ancak grip ve suçiçeği ile birlikte kullanıldığında Reye hastalığına neden olur. Bu nedenle günümüzde artık önerilmemektedir. 

Bebeklerde ateş nasıl ölçülmeli?


Termometre ile ateş ölçülmeden ateşin varlığı bazı belirtiler gösterir. Bunlar huzursuzluk, uyuyamama, alın ve vücut sıcaklığı, yanaklarda kızarma gibi belirtilerdir. Ancak doktora ateş nedeniyle başvurmadan önce evde ateşin uygun şekilde ölçülmesi gerekir. Başlıca ateş ölçme yöntemleri şöyledir:

*En doğru yöntem makattan (rektal) ateş ölçmektir. Gerçek vücut sıcaklığını gösterir. Uygulamadan önce termometrenin ucu hafif yağlanmalıdır. Rahatsızlık verici bir işlem olduğu için büyük çocuklarda uygulanamaz. 
*Kulaktan ateş ölçme: 3 ayın altındaki bebeklerde güvenilmezdir. Daha büyük çocuklarda oldukça doğru sonuçlar verebilir. Kulak ateş ölçerinin ucu sık sık değiştirilmelidir. 
*Ağızdan ateş ölçme: Termometre dil altına yerleştirilir ve ağız kapatılır. Küçük çocuklar uyum gösteremezler. Ağızdan ateş ölçme oldukça doğru sonuçlar verir.
*Alından ateş ölçme: Kızıl ötesi radyasyonu ölçen aletlerle uzaktan ateş ölçme yöntemidir. 3 ayın altında güvenilir değildir. Diğer yaş guruplarında ortamın sıcaklığını algılayıp yanlış sonuç verebilir.
*Koltuk altından ateş ölçme: Koltuk altı nemli bir bölge olduğundan bu yöntemde ateş düşük ölçülebilir. Hekimler bu yöntemi tercih etmezler. Ancak diğer yöntemlerle ateş ölçme imkanı yoksa bu yöntem kullanılabilir.
Cam termometrelerin içinde civa vardır. Kırılma durumunda bebekle temas ederse civa zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle dijital termometre kullanmak daha uygun olur. 

3 ayın altındaki bebeklerde ateşle birlikte şu belirtiler varsa hemen doktora başvurun
*Bebekte uyuşukluk ve halsizlik
*Genel durumun kötü olması 
*Nefes almada zorluk
*Deride nokta nokta kanamalar
*Susturulamayan ağlama ile beraber ateş

Daha büyük çocuklarda ise şu durumlar ateşe eşlik ediyorsa hemen doktora başvurun
*Baş ağrısı,
*Anlamsız hareketler, 
*Havale geçirme
*Bıngıldakta kabarma ve nabız atışına benzer atma
*Gözyaşının kaybolması,
*Az idrara çıkma
*Ağız kuruluğu gibi susuzluk belirtileri

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.