DOLAR 32,3793 0.18%
EURO 35,0612 -0.13%
ALTIN 2.324,130,21
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dr. Hülya Deveci: “Fizik tedavi almama rağmen ağrılarım neden geçmedi?”

Dr. Hülya Deveci: “Fizik tedavi almama rağmen ağrılarım neden geçmedi?”

ABONE OL
Mart 20, 2023 10:39
Dr. Hülya Deveci: “Fizik tedavi almama rağmen ağrılarım neden geçmedi?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Tokat’ta Fizik, tedavi uzmanı olarak hizmet veren Dr. Hülya Deveci, fizik tedavi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 Fizik tedavi bazı fiziksel cihazlarla ( ultrason, elektriksel akımlar, ısı ajanları vs gibi)  ağrının geçirilmeye çalışıldığı ve çeşitli egzersiz yöntemleri ile kasların güçlendirildiği, esnetildiği, kaybedilen bazı yeteneklerin yeniden kazandırılmaya (rehabilitasyon) çalışıldığı bir tedavi şeklidir.

Fizik tedavinin aslında en önemli kısmı egzersiz kısmıdır. Egzersiz ile güçsüz kası güçlendirmeye, kasılmış ve kısalmış kasları uzatmaya, hareketi kısıtlanmış eklemin hareket açıklığını açmaya çalışırız.

Hastalarımıza hangi tedaviyi (ilaç, girişimsel işlemler, cerrahi vs.)  verirsek verelim temelde olması gereken en önemli tedavimiz, olmazsa olmazımız egzersizdir. Mesela protez ameliyatı olan bir hasta, ameliyat sonrasında egzersizlerini yeterince yapmadığında, eklemde kısıtlılık gelişecek ve kişi ameliyattan umduğu faydayı tam olarak göremeyecektir. Veya bel fıtığı olan bir hasta,  ilaç tedavisi ile rahatlasa da, etkin bir fizik tedavi yapılmadığında, kasları zayıf ve güçsüz olduğu için herhangi bir zorlanmada hastalık kolaylıkla tekrarlayacaktır. Hem sağlıklı kişilerde, hem hasta kişilerde her aşamada; ameliyat öncesi, ameliyat sonrası yukarıda da belirttiğimiz gibi fizik tedavi olmazsa olmazımızdır.

Diğer taraftan hastanelerimizdeki yoğun çalışma koşulları ve sayı olarak yetersiz personelden dolayı fizik tedavi maalesef çoğunlukla ideal şartlarda verilememektedir. Cihazlarla yapılan işlemlerin dışında asıl çok daha önemli olduğunu yukarıda defalarca vurguladığımız kısım yani egzersiz kısmı çoğu zaman yapılamamaktadır. Bunun sonucunda da bu kadar önemli ve faydalı bir tedavi maalesef sanki faydasızmış gibi görünmektedir.

Hastalarımızın sıklıkla gözden kaçırdıkları bir durum da; fizik tedavi gerektiren hastalıkların büyük kısmının kronik hastalıklar olmasıdır. Kronik hastalıklar uzun süre (çoğunlukla ömür boyu) devam eden, tam bir tedavisi mümkün olmayıp, ancak hastanın hayatını devam ettirip yaşam kalitesini artıracak şekilde tedavilerin uygulandığı hastalıklardır. Yani zaten bu hastalıkların vücuttan tam anlamıyla yok edilmesi günümüz şartlarında mümkün değildir. Mesela tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kireçlenmeler, iltihaplı romatizmalar, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, felç hastalıkları vs gibi. Fizik tedavi almayı gerektiren kronik hastalıklarda da amacımız; ağrının veya şikayetlerin yoğunlaştığı dönemlerde hastayı rahatlatmak ve atakların tekrarını azaltmaktır. Yoksa bu tip hastalıkların tamamen yok edilmesi gibi bir iddia ne ilaç tedavisi ile ne de fizik tedavi ile mümkündür.

Son olarak, hastalarımıza da bir çift sözümüz olacak: Hastalarımız, evde uygulanması amacıyla gösterdiğimiz, fizik tedavinin en önemli kısmı olan  egzersizleri yapmayı çoğunlukla ihmal ederek, tedavilerinde kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedirler. Halbuki TEDAVİ OLMAK SORUMLULUK ALMAYI GEREKTİRİR.

İnstagram: https://www.instagram.com/drhulyadeveci/

Web site: https://hulyadeveci.com/

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.