DOLAR 32,5988 0.35%
EURO 34,8187 0.18%
ALTIN 2.507,560,94
BITCOIN %
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında   Bilfen Liseleri Öğrencileri Hayri Dağlı ve Hakan Girginer ile bir araya geldi
  • Ulaşım Haberi
  • Dünya
  • “Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında Bilfen Liseleri Öğrencileri Hayri Dağlı ve Hakan Girginer ile bir araya geldi

“Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında Bilfen Liseleri Öğrencileri Hayri Dağlı ve Hakan Girginer ile bir araya geldi

Bilfen Liseleri, sürdürülebilirlik çalışmalarına “Sürdürülebilir Bir Gelecek için “SU” temalı söyleşiyle ilk adımını attı. “22 Mart Dünya Su Günü”nde IDEA Universal Derneği Kurucusu ve Yöneticisi Hayri DAĞLI ve IDEA Universal Derneği Proje Geliştirme Direktörü Hakan GİRGİNER, Bilfenli öğrenciler ile buluştu. Suyun, yaşamın devamlılığı için önemli bir kaynak olduğunu, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesinin büyük ölçüde temiz ve yeterli suyun varlığına bağlı olduğunu söyleyen DAĞLI, yeryüzünde kirli suyun tüm şiddet ve savaşlardan daha fazla can aldığını söyledi. DAĞLI aynı zamanda; dünya nüfusundaki artış, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şeklinin de su ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını belirtti.

ABONE OL
Mart 24, 2022 09:41
“Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında   Bilfen Liseleri Öğrencileri Hayri Dağlı ve Hakan Girginer ile bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Su, yaşamın devamlılığı için önemli bir kaynaktır. Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi büyük ölçüde temiz ve yeterli suyun varlığına bağlıdır. Ancak dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, su ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu farkındalıkla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu da, 1992 yılındaki Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününü “Dünya Su Günü” olarak kutlama kararı almıştır. Bilfen Liseleri de bu özel güne özel bir söyleşi ile dikkat çekti. Dünya Su Gününde Sürdürülebilir Bir Gelecek için “SU” temalı söyleşi düzenleyen Bilfen Liselerinin konuğu IDEA Universal Derneği Kurucusu ve Yöneticisi Hayri DAĞLI ve IDEA Universal Derneği Proje Geliştirme Direktörü Hakan GİRGİNER oldu.

DAĞLI, konuya ilişkin şunları söyledi: “Su krizi artık hayatımızın bir parçası. Temiz ve içilebilir suya erişim temel yaşam hakkı olmasına rağmen dünyada 785 milyon insan yani insanoğlunun 9’da 1’i temiz suya erişemiyor. 144 milyon insan temel ihtiyaçlarını karşılamak için yüzey suyuna güveniyor. 2050′ ye kadar ise her 4 kişiden en az 1’i, kronik veya tekrarlayan tatlı su kıtlığından etkilenen bir ülkede yaşayacak. 2,3 milyar insan temel temizlik hizmetlerinden yoksun yaşıyor. Son veriler gösteriyor ki; harekete geçilmediği takdirde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki 135 milyon insanın daha yaşamı ciddi tehdit altında olacak. Dünyadaki tüm şehirlere şunu hatırlatmak gerekiyor: İklim krizi ile 20’nci yüzyılın altyapısıyla mücadele edilemez. Su musluktan değil, doğadan gelir. İklim krizinin kapımızda olduğu bu yüzyılda su yönetiminde artık suyun kaynağı nehirleri, sulak alanları ve yer altı sularını daha etkin korumayı sağlayacak yöntemleri benimsemek ve uygulamak zorundayız.”

 

Artan nüfus ve büyüyen kentlerle Türkiye’de su sorunun çok büyük olduğuna dikkat çeken Hakan GİRGİNER ise öğrencilere “Elimizdeki su alanlarını optimize etmemiz yani onları mümkün olan en iyi hale getirmemiz ve bunlara gerçekten hak ettiği kıymeti vererek koruyabilmemiz gerekiyor. Biz suyu çok hızlı kirletiyoruz. Yaptığımız faaliyetler, endüstrilerin çalışma biçimleri, bizim bu konudaki düşüncesizliğimiz ve hoyratlığımız suyun çok çabuk kirlenmesinin ardında yatan neden. Bu sorunu çözmek ve olumsuz gidişatı durdurmak mümkün. Şimdi suyumuz için seferberlik zamanı. Tarımda ve sanayide suyu daha verimli kullanan uygulamalara geçişi önceliklendirmeli ve gerekli finansal mekanizmaları devreye almalıyız. Kentsel, sanayi ve tarımsal büyüme planları hazırlanırken bölgesel büyüme planları mevcut suyun durumu göz önüne alınarak tasarlanmalı. Doğal alanların korunması için kaynak yaratılmalı. Bireyler hem suyu daha tasarruflu kullanmaya özen göstermeli hem de ihtiyaç dışı tüketim alışkanlıklarından vazgeçmeli. En önemlisi de: Suyun kaynağı olan ve bize ulaşana kadar geçtiği doğal alanlarımızı korumazsak, suyumuzun da olmayacağını net bir biçimde anlamalıyız.” dedi.

Hayri Dağlı: Dokuz Eylül Üniversitesi’nde aldığı ‘Coğrafya’ eğitiminin ardından Stockholm Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ alanında uzmanlaştı. Uzun yıllar Türkiye’nin birçok sivil toplum kuruluşlarında eğitim ve doğa koruma alanlarında çalıştı. Bir Afrika yolculuğu sırasında iç savaşlardan etkilenen, suya ve gıdaya ulaşamayan köylerdeki aşırı yoksulluk, susuzluk ve açlık sorunlarını yakından deneyimledi. 2016 yılında sorunların küresel çapta kalıcı ve sürdürülebilir çözümü için harekete geçerek Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği IDEA Universal’i kurdu. TRT Belgesel kanalında 2019 ve 2020’de yayınlanan “Su Savaşları” belgeselinin danışmanlığını yürüttü. IDEA Universal ekibinin geliştirdiği, İnovatif ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli olan ‘Akıllı Köyler’ projesi, Birleşmiş Milletler’in seçtiği ‘Afrika’da En İnovatif 5 Proje’ arasına girdi. Hayri Dağlı, halen IDEA Universal Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.

HakGirgineran : Darüşşafaka Lisesi’nden 1981 yılında mezun olan Girginer, Yıldız Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne girmiş, ardından Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel Yöneticiliği Bölümü’nü bitirip eğitim hayatına Amerika Birleşik Devletleri’nde devam etmiştir. TRT Belgesel ve TRT 1’de yayınlanan “Sanayi Savaşları” ve ardından “Su Savaşları” isimli belgesel ile büyük bir başarıya imza atarak dünyadaki su sorununu gündeme getirmiştir. Dünyada su sorunu yaşayan insanlara umut olmuş ve o insanların ilk kez içme suyu ile tanışmalarına vesile olmuştur. Bu başarısı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada dikkat çekmiş ve RTGD Geleneksel “Medya Oscarları Ödülleri”nde “En İyi Belgesel” ödülü gibi pek çok ödüle de layık görülmüştür.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.