EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu önceki akşam TRT, CNNTürk ve AHaber’de eş zamanlı yayınlanan bir televizyon programına katıldı ve Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin sorulara yanıt verdi. Soruları soranlar ise dikkat çekti. Zira TCMB Başkanı’nın karşısında daha önce 128 milyar dolar nerede sorusunu sorabilmiş tek bir gazeteci yoktu.
Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Dicle Canova ve Gülçin Üstün Can’ın sorularını yanıtlayan Şahap Kavcıoğlu sorularda değil açıklamalarda zorlandı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yaptığı açıklamalarla ekonomistlerin de tepkisini çekti.
İşte o açıklamalar:
1- Rezervler döviz çıkışı için var
Enflasyonu kontrol edemeyen, faizi düşük tutarak piyasaya para pompalamaktan öteye geçemeyen ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye, finansal sermayenin adeta oyuncağı oldu. Kavcıoğlu yurtdışına çıkan dövizleri karşılamak için rezervleri sattık diyor ancak son 2 yılda bu boyutta bir yabancı sermaye çıkışı olmadı. Kavcıoğlu’nun ifadeleri şu şekilde;
“Kur düşük olduğu için döviz alım ihaleleriyle oluşturulan bir rezerv var. Bu da o dönemde oluşturulan, 130 milyar dolara kadar çıkan bir rezerv var. Yurtdışından gelen dövizlerin alım ihaleleriyle. Dövizler bir gün çıkarken eğer piyasada karşılanmazsa siz karşılayasınız diye. Dolayısıyla “Şuraya gitmiş, buraya gitmiş” ifadeleri çok doğru değil ve vatandaşımızı yanlış yönlendiriyorlar.”
2- MB’nin kaybolan rezervleri
Kavcıoğlu bir Merkez Bankası Başkanı’na göre sığ, bir siyasetçiye göre teknik konuşmalar yaptı. Kimse Merkez Bankası’nın rezervlerinin kaybolduğunu söylememesine rağmen böyle bir iddia varmış gibi davrandı.
“Merkez Bankası bu döviz talebini nasıl karşıladı? Döviz verdi, TL aldı. Piyasadan TL’yi çekti. Sonuçta bu TL ne oldu? Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL’yi Merkez Bankası piyasaya verdi. Bugün ben her gün 630 milyar piyasaya para veriyorum. Bunun yaklaşık 330 milyarını swap işlemleriyle piyasayı fonluyorum. Buradan Merkez Bankası para kazanıyor. Başka ne yapıyorum? Bankaların döviz hesaplarını DTH olarak geçen dövizleri bankalar döviz olarak getirip TL olarak alıyorlar. Merkez Bankası’nın kaybolan rezervleri diyorsunuz ya.”
3- Rezervler varlık ve yükümlülük oldu
Karşısında sorularla kendisini sıkıştıracak bir gazetecinin olmamasının rahatlığıyla konuşan Kavcıoğlu akıl almayan ifadeler kullandı. Varlıklarla yükümlülüklerin yer değiştirdiğini söyleyen Kavcıoğlu, rezervlerin gittiği yerin bankalardaki döviz hesapları olduğunu söyledi. Kimse de bu hesaplar kimin diye sormadı.
“İşte o rezervler sadece varlık ve yükümlülük olarak yer değiştirdi. Yani benim rezervlerimden çıkıp bankacılık sektörünün hesaplarına DTH olarak giden parayı, ben bu sefer bankaları fonlamak için, TL olan ihtiyaçlarını karşılamak için o dövizleri SWAP’la rezervime alıp piyasaya TL veriyorum. Sadece varlık, yükümlülük içerisinde yer değiştiriyor. Bir rezerv kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil.” Ekonomi Servisi
Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.
BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!
BirGün’e Destek Ol