DOLAR 32,5182 -0.11%
EURO 34,9364 0.23%
ALTIN 2.444,420,89
BITCOIN %
İstanbul
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Evlilikte senin paran benim param olur mu?: Evlilikte kabgalarına…

Evlilikte senin paran benim param olur mu?: Evlilikte kabgalarına…

ABONE OL
Kasım 15, 2020 07:25
Evlilikte senin paran benim param olur mu?: Evlilikte kabgalarına…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
1.Mesele çok para değil, parayı doğru yönetmek

Paylaş

1.Mesele çok para değil, parayı doğru yönetmek

Her uzun soluklu ilişkide bazı iniş çıkışlar yaşanır. Bu dalgalanmaların sebeplerinin başında da para yönetimi gelir. Para ilişkili sorunlar açık açık konuşulmadığında zamanla ilişkide çatırdamalar oluşurken, çiftler de birbirinden uzaklaşmaya başlar. Bu gibi sorunların önüne geçebilmenin çözümü ise çiftlerin çok para sahibi olmalarından değil, paralarını beraber doğru yönetebilmelerinden geçer.

2. Evlenmeden önce açıkça para konuşun

Paylaş

2. Evlenmeden önce açıkça para konuşun

İlişkilerdeki en önemli tartışma sebeplerinin başında paranın geldiği bir gerçek. Fakat bu ilişki sorunu anlamında tam bir gösterge değildir. Çünkü para tartışmalarının altında çoğu zaman başka problemler yatabiliyor. Bu nedenle işe öncelikle tartışmaların alt sebeplerine bakmakla başlanmalıdır. Bireylerin para konusunda birbirlerine uyum sağlamaları için de evlilik öncesinde mutlaka finansal bir değerlendirme yapılmalıdır. Çiftler karşılıklı olarak ne kadar para kazandıklarını birbirleriyle paylaşmalı, kimin nereye para harcayacağını belirlemelidir. Ayrıca gelecek süreçte ne kadar para kazanılacak, ortak bir hesaba aktarılacak mı gibi sorulara da yanıt aranmalıdır. Bu konuşma tartışma odaklı değil, daha çok anlaşma odaklı olmalıdır.

3. Maddi durumunuz konusunda dürüst olun

Paylaş

3. Maddi durumunuz konusunda dürüst olun

Maddi durumunuz konusunda dürüst ve açık davranın; eşinizi de olduğu gibi kabul etmeye hazır olun. Eşinizin durumu konusunda net değilseniz hesaplarınızı birleştirmeyin.

4. “10 milyonun olsa ne yaparsın?”

Paylaş

4. “10 milyonun olsa ne yaparsın?”

Yeni evlilerin en büyük hatalarından biri farklı finansal hedefler için gayret etmeleridir. Bu hedefleri açıkça konuşup birbiriyle uyumlu hale getirmek önemlidir. Örneğin ev almayı planlıyorsanız iki tarafın da bu hedef için ortak katkısı gerekir. Strese neden olmadan para hakkında konuşmanın en kolay yolu örneğin “10 milyonun olsa ne yaparsın?” gibi bir soruyla hayal kurmaya başlamaktır.

5. Çocukların yanında para konuşmayın

Paylaş

5. Çocukların yanında para konuşmayın

Çocukların yanında para ilişkili tartışmalar yapmak, çocuğun suçluluk duygusu yaşamasına neden olacaktır. Çünkü çocuklar iç dünyasında “benim ihtiyaçlarım, harcamalarım olmasa çok para harcamazdık, annemle babam da para için kavga etmezdi” diye düşünebilir. Bu da zamanla çocuğun güvensizlik, başarısızlık, kaygı sorunu ile karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Ebeveynler aile bütçe planlamasına çocuğu dahil etmemeli, bu sorunları mümkün olduğunca kendi içlerinde çözmelidir.

6. Eşinizden habersiz borca girmeyin, borç vermeyin

Paylaş

6. Eşinizden habersiz borca girmeyin, borç vermeyin

Eşler para konusunda bazen birbirlerine karşı dürüst olamayabiliyorlar. Beğendiği bir ürünü alması, arkadaşına borç vermesi, bir yere yatırım yapması gibi bir çok konuda eşler birbirlerine danışmıyor hatta gizleyebiliyor. Bu tür durumlar eşler arasındaki güvensizliği arttırması ve gerginlik oluşturması nedeni ile çok tehlikelidir. Oluşan gergin ortam eşler arasındaki huzursuzluğu ve mutsuzluğu arttıracaktır. Bu nedenle para ile atacağınız önemli adımları eşinizle konuşmalısınız.

7. 'Daha emekliliğe çok var' demeyin, emeklilik planlarını konuşun

Paylaş

7. ‘Daha emekliliğe çok var’ demeyin, emeklilik planlarını konuşun

Bir insanla ömrünüzün sonuna kadar yaşamayı planlıyorsanız karşı tarafın emeklilik planlarını bilmek gerekir. Hayat ne getirir bilinmez. Sonraki yıllarda sıkıntıya düşmemek için ufak ufak kenara para ayırmaya başlayın.

8.Borçlarınızla birlikte başa çıkın

Paylaş

8.Borçlarınızla birlikte başa çıkın

Her ne kadar inkar etmek istesenizde, evlendiğiniz zaman eşinizin finansal yüklerini de paylaşırsınız. Bu yüklerle beraber başa çıkmak oldukça önemlidir. Artık siz bir takımsınızdır ve borçların üstesinden beraber gelmek sizi birbirinize daha yakın hissettirecektir. Borçlarınızı düzenli ödeyebilmek için izlemeniz gereken yolu belirlemeli ve her ay bu durumu gözden geçirmelisiniz.

9.Her ay bütçenizi konuşmak için randevu düzenleyin

Paylaş

9.Her ay bütçenizi konuşmak için randevu düzenleyin

Sorunların patlak verdiği anda yapılan heyecanlı tartışmalar, hiçbir zaman sağlıklı olmamıştır. Bağırarak veya sinirlenerek bir çözüme ulaşamayacağınızı bilmelisiniz. Para konularını konuşmak için her ay özel bir zaman ayırın böylece bütün parasal endişelerinizi, genel bütçenizi ve harcamalarınızı tartışabilmek için bir ortam yaratın. Giderlerinizi ve yatırımlarınızı gözden geçirerek, bütçenizin kontrolünüzün altında olduğunu teyit edin. Ayrıca bu randevu sıkıcı olmak zorunda da değil. Daha önce gitmediğiniz bir restorana gidip birer içki ve en sevdiğiniz yemeği söyleyin. Finansal planlamanızı yaparken bu konuşmayı romantik ve eğlenceli bir hale getirin.

10.Biraz da eğlenmeniz için para ayırın

Paylaş

10.Biraz da eğlenmeniz için para ayırın

Evet, finansal durumunuzu her zaman ciddiyetle ve tedbirle ele almalısınız ancak unutmayın ki hayat kısa ve eşinizle beraber eğlenceli vakitler de geçirmelisiniz. Bir kenara eğlence parası koymanız size özgürlük hissi verecek ve endişelerinizi ortadan kaldırarak istediğiniz gibi bu parayı harcamanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu sizin aranızdaki bağı da güçlendirecektir. Dikkat etmeniz gereken tek şey beraber harcamanızdır!

ekonomi aşk evlilik ilişkiler

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.