DOLAR 32,5088 0.28%
EURO 34,5845 0.19%
ALTIN 2.491,440,35
BITCOIN %
İstanbul
21°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fransa’dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi

Fransa’dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi

ABONE OL
Haziran 11, 2021 09:41
Fransa’dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2014 yılından bu yana Afrika’nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında devam eden Barkhane Operasyonu’nun sona erdiğini duyurarak, Sahel’deki Fransız askeri varlığının derin bir dönüşüm yaşayacağını açıkladı. “Zamanı geldi. Sahel’deki taahhüdümüzün devamı aynı şekilde olmayacak” diyen Macron, yeni bir uluslararası güç çağrısında bulundu. Macron, Barkhane Operasyonu’nun bir dış operasyon olarak sona erse de bölge ülkelerinden talep edenler ile işbirliğine devam edeceklerini belirterek, bu yeni işbirliğinin yöntemlerinin haziran ayı sonuna kadar bir koalisyon toplantısında belirleneceğini aktardı.

Fransa'nın sömürgeciliği katliamlarla doluFransa’nın sömürgeciliği katliamlarla dolu

Cumhurbaşkanı Macron, “Fransa’nın dış operasyonları çerçevesindeki kalıcı mevcudiyeti, devlet ve devlet hizmetlerinin siyasi istikrara dönüşü ve egemen devletlerin seçiminin yerini alamaz” dedi.

Barkhane Operasyonu

Fransa’nın şu anda Sahel bölgesinde terör örgütleri ile mücadele kapsamında 5 bin 100 askeri bulunuyor. Fransız ordusu 2013’ten bu yana Mali, Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Çad’daki güçleri destekliyor.

Fransa eski kolonilerini sömürerek ayakta kalabiliyor Fransa eski kolonilerini sömürerek ayakta kalabiliyor

2013’TEN BERİ 50 FRANSIZ ASKERİ ÖLDÜ

Fransa, 2013 başında Mali’deki “Serval” isimli askeri harekatın ardından 2014’te “Barkhane Operasyonu’nu” başlatmıştı. Operasyonda 7’si bu yıl olmak üzere 2013’ten bu yana 50 Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika’nın Sahel bölgesinde terörle mücadelesine destek için oluşturulan “G5 Sahel Gücü” adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü’ne uluslararası camiadan da destek veriliyor.

Fransa Afrika'da muhtaç duruma düştü! Ampul yakamaz hale geldiFransa Afrika’da muhtaç duruma düştü! Ampul yakamaz hale geldi

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların mevcudiyeti, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

KAYNAK: İHA, AA

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.