DOLAR 32,6454 0.38%
EURO 34,7375 -0.06%
ALTIN 2.514,931,25
BITCOIN 2002077-0,73%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kahire’yle diplomatik ilişki ekrana da yansıdı

Kahire’yle diplomatik ilişki ekrana da yansıdı

ABONE OL
Mart 22, 2021 11:51
Kahire’yle diplomatik ilişki ekrana da yansıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi komutasındaki Mısır silahlı kuvvetleri 3 Temmuz 2013’te darbeyle Muhammed Mursi yönetimini devirdi. Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler koparken, birçok muhalif Mısırlı Türkiye’ye sığındı. Gelenler arasında muhalif gazeteciler de vardı. O dönem Mısır’a yayın yapacak televizyonlar kurdular. Canlı yayınlar ve haberlerle Mısır yönetimini eleştiren televizyonlar yayınlarını bu zamana kadar sürdürdü.

Mısır ile Türkiye arasındaki diplomatik temaslar bu yıl yeniden başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, Mısır’la ilişkilerin başladığını resmen açıklayarak, “Gönlümüz özellikle ister ki Mısır ile bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. İstihbari, diplomatik, siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu çok daha ileri kademelere taşırız” dedi.

605824d8bf2144091844b543

CANLI YAYINLARI SONLANDIRDILAR

Hürriyet’ten Fatma Kara’nın haberine göre, bu gelişmeler üzerine İstanbul’dan Mısır’a yayın yapan muhalif kanallar canlı yayınlarına son verdi. Kanallarda eski televizyon dizileri ve dini içerikli programlar verilmeye başlandı. Kanal yöneticileri, bu konuda polisten uyarı aldıklarını iddia etti.

TÜRKÇE KURSUNA 40 BİN KİŞİ KATILDI

Türkiye ile Mısır arasında başlayan yakınlaşma, kültürel sahada da artarak sürüyor. Başkent Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe kursları büyük ilgi görüyor.

2010 yılında Mısır’da faaliyetlerine başlayan Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Türk dilini ve kültürünü Mısırlılarla buluşturmayı sürdürüyor. Pandemi koşullarına rağmen son dönemde enstitü bünyesindeki Türkçe kurslarına katılım arttı. Ayrıca geleneksel Türk el sanatları, Türk yemekleri ve geleneksel Türk okçuluğu kursları da Mısırlıların ilgisini çekmeye başladı. Kahire Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde bugüne kadar 14 bine yakın Mısırlı Türkçe öğrendi. Enstitünün uzaktan online Türkçe kursuna da 40 bin kullanıcı katıldı. Bu rakam tüm Mısır’da yabancı bir dile gösterilen en yüksek talep. Online Türkçe kursuna katılanların büyük bir kısmını da gençler oluşturuyor. Tüm Mısır çapında ilgi gören Türkçe kursu ücretsiz veriliyor.

İLKİ RABİA TV’YDİ

Mısır’daki darbenin ardından İstanbul’da açılan ilk Mısır televizyonu Rabia TV’ydi. O dönem günde 12 saat sadece Arapça yayın yapın Rabia TV, kapılarını Hürriyet’e açmıştı. Rabia TV’nin Sözcüsü Mısırlı gazeteci yazar Samir Al Araki, herhangi bir oluşuma veya bir camiaya bağlı olmadıklarını belirterek, “Bizim Müslüman Kardeşler’le koordineli bir çalışmamız yok. Kendine ait bir ümmeti var ve herhangi bir dış ülke tarafından yönetilmiyor. Şiddet yanlısı yayın da yapmıyoruz” demişti. (Özgür ALTUNCU/ İSTANBUL)

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.