Kantaron otunun basura iyi geldiği doğru mu? Kantaron yağı hemoroide iyi gelir mi? Sarı kantaron yağı basura iyi gelir mi? Kantaron otunun faydaları neler gelin birlikte bakalım…
Kantaron yağı, sarı kantaron çiçeğinden yapılan bir yağ türüdür. Hücre yenileyiciliği sayesinde yanıklara ve yaraları iyileştirici özelliği vardır. Yanık ve yara iyileştirmesine ilave olarak kanamaları azaltıp intihapları iyileştirmesine kadar pek çok faydası bulunmaktadır. Peki bunca faydasının yanı sıra kantaron yağı hemoroide iyi gelir mi? Sarı kantaron yağı basura iyi gelir mi?
Geçmişi çok eskilere dayanan kantaron yağı Anadolu da uzun yıllar boyunca yapılarak tüketilen bir tedavi yöntemidir. Kantaron içinde buluna bileşikler sayesinde adeta bir şifa kaynağı niteliğindedir. Birçok kişi tarafından kendi imkanları ile evlerde hazırlanan bu ilaç türü oldukça faydalı özelliğe sahiptir. Kas gevşettiği özelliği, kandaki zararlı bakteri ve virüsleri yok etme özelliği ve iltihaplanmalara faydalı olması nedeni ile bir çok kişi tarafından kullanılan bir bitki türüdür. Basur rahatsızlığı çeken bir kimse öncelikle kantaron yağını hazırlaması gerekmektedir.
Bunun için bir cam şişe içine ince ince kıyılan kantaron bitkisi doğranarak koyulur. Burada kantaron bitkisinin çiçeği ve gövdesi doğranır. Çünkü kantaron yağı bitkinin her bölgesinde elde edilir. Akabinde üzerine şişenin ağzını kapatacak düzeyde zeytinyağı eklenir. Böylelikle ağzı kapatılarak güneşin doğrudan göreceği bir yere kantaron bitkisi koyulur. Zamanla güneşin önünde zeytin yağı içerisine bu bitki yağını vermeye başlar. Yaklaşık olarak 45 gün kadar güneşin karşısında bekleyen zeytinyağı ve kantaron bitkisi zamanla koyulaşır. 45 gün sonunda temiz bir süzgeçten geçirilen kantaron yağı buzdolabı veya raflarda yaklaşık olarak 1-2 yıl kadar bekletilir. Herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşan kimse bu yağdan bir kaşık kadar tüketilmesi halinde rahatsızlığından kurtulur. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde bu yağın birçok derde derman olduğu ve kişinin rahatsızlığına giderdiğine dair tıp fakültelerinde çok sayıda tezler oluşturmaktadır. Birçok ilaç şirketi bu bitkinin özündeki bileşiklerin hastalıkların tedavisinden daha fazla nasıl faydalı olacağı konusunda araştırmalar yapmaktadır.
Basur yani tıp dilinde Hemoroid genelde oturarak çalışan kişilerde meydana gelen yaygın bir rahatsızlıkdır. Kantaron yağının zararlı bakterileri öldürmesi, kas gevşetmesi ve iltihaplanmalarda olan etkisinden dolayı basur tedavisinde kullanılmaktadır.
Basur tedavisinden Kantaron yağını dışarıdan sürerek merhem niyetine kullanabilirsiniz. İlk önce rahatsızlığınızın olduğu bölgedeki şişlik veya yara tespit edilir ve güzelce yıkanır. Bir miktar pamuğu kantaron yağına batırıp ağrının oluştuğu bölgeye sürülür.
Bu işlemi gün içerisinden iki defa uygulayabilirsiniz. Kantoran yağındaki bileşenler basurlu yerdeki kan akışını yavaşlatacağından ağrıyı kesip iyileştirecektir.
Yapılan araştırmalar sonucu kantaron yağının basur hastalıklarında merhem şeklinde kullanılması uygun olarak görülmüştür. Bu nedenle bölgesel tedaviden kaynaklı olarak yan etki yaratmamaktadır. Şayet bir kimse kantaron yağı tedavisinden kaynaklı beklenmeye kızarıklık, şişme veya ağrı durumu söz konusu ise uzman hekime başvurulmalıdır ve uzman hekimin bildirdiği doğrultuda tedaviye devam etmesinde fayda bulunmaktadır.