DOLAR 32,5856 0.02%
EURO 34,9352 0.07%
ALTIN 2.428,60-0,05
BITCOIN %
İstanbul
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kripto borsaları bir bir patlıyor

Kripto borsaları bir bir patlıyor

ABONE OL
Nisan 26, 2021 06:49
Kripto borsaları bir bir patlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihin en büyük dolandırıcılık vakası olarak adlandırılan Thodex olayının ardından birçok borsaya erişim sağlanamıyor. Gözaltına alınan Vebitcoin’in CEO’su İlker Baş’ın 2 yıl önce Karadağ’dan vatandaşlık almış.

Kripto borsaları bir bir patlıyor

Soylu’yla Özer’in fotoğrafındaki üçüncü kişi Soylu’nun yeğeni çıktı.

EKONOMİ SERVİSİ

Kripto para borsalarında skandal üstüne skandal yaşanıyor. Geçen gün yatırımcıları mağdur eden Thodex’in ardından Vebitcoin ve GoldexCo.in’e de erişim sağlanamıyor. Kripto para alım satım platformu Goldexco.in konuyla ilgili internet sitesinde yayınladığı açıklamada, mükerrer işlemleri ve sistemsel problemleri neden göstererek giderici çalışmaların başlatıldığını ve herhangi bir kaybın söz konusu olmadığını bildirdi. Yatırımcılar paralarını geri alamazken, platforma erişim sağlanamamaya başladı.

Öte yandan Merkezi Muğla’da bulunan ve İlker Baş’ın sahibi olduğu Vebitcoin isimli kripto para borsası aracı şirketi de kapandı. Kullanıcıların ise 18 Nisan’dan bu yana sistemdeki yatırımlarını çekemediklerine ilişkin şikâyetlerini sosyal medya hesaplarından paylaştıkları görüldü. Borsanın internet sitesi vebitcoin.com’da şu açıklama yer alıyor: “Son dönemde kripto para sektöründe yaşanan gelişmelerden dolayı işlemlerimizde beklenenden çok daha fazla bir yoğunluk meydana geldi. Bu durumun finansal alanda şirket olarak bizi çok zorlu bir sürece sürüklediğini üzülerek belirtmek isteriz. Tüm düzenlemeleri ve hak taleplerinizi gerçekleştirebilmek adına faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık. Size en yakın sürede bilgilendirme sağlayacağız.”

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, işlemlerini durdurduğunu açıklayan Vebitcoin’in Türkiye’deki finansal kuruluşlardaki hesaplarını bloke etti. MASAK’tan edinilen bilgilere göre, Vebitcoin firması ve yöneticileri hakkında inceleme başlatıldı.

Vebitcoin’in faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasından sonra gözaltına alınan şirketin CEO’su İlker Baş’ın 2 yıl önce Karadağ’dan vatandaşlık aldığı öğrenildi. ‘Baron’ lakabıyla tanınan İlker Baş’la birlikte 3 kişi daha gözaltına alındı. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı tarafından yaptığı yazılı açıklamada, “Söz konusu olayla ilgili nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlatılmış olup, şirket merkezinde ve bir kısım adreslerde yapılan arama ve el koyma işlemlerine müteakiben şirket yöneticisi ve çalışanları olan 4 kişi gözaltına alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

PARALEL SİSTEM KURMUŞ

Thodex skandalı ile ilgili de yeni iddialar da ortaya atılmaya devam ediyor. Konuya yakın uzmanlar Faruk Fatih Özer’in şirketin bilgisayar sistemleri üzerinden sadece kendi arayüzünde yatırımcıların varlığı varmış gibi göstererek birçok işlem gerçekleştirdiği iddiasında bulundu. Yani Özer, şirkette kurduğu paralel bilgisayar sistemleri ile coin almak için para yatıran müşterilerine coin almış gibi göstermiş ancak bu işlem hiç gerçekleşmemiş.

HaberTürk’te yer alan habere göre Özer’in bu sahte işlemi şirketin kampanya olarak duyurduğu Dogecoin ile ilgili. Edinilen bilgilere göre Özer, Dogecoin kampanyasını elinde hiç Dogecoin olmadan şirket içinde kurduğu paralel sistem ile hayata geçirdi. Kripto para platformu Thodex’in kurucusu Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtığı iddiaları üzerine hakkında soruşturma başlatılmış, bu arada 62 şirket çalışanı da gözaltına alınmıştı. MASAK, Thodex’in Türkiye’de bulunan finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına da bloke koymuş, firma ile sahibi hakkında inceleme başlatmıştı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.