DOLAR 34,1154 0.28%
EURO 38,0912 0.08%
ALTIN 2.865,731,30
BITCOIN 21719712,46%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuşadası’nda tarım topraklarına jeotermal sondaj

Kuşadası’nda tarım topraklarına jeotermal sondaj

ABONE OL
Nisan 5, 2021 13:20
Kuşadası’nda tarım topraklarına jeotermal sondaj
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuşadası’na bağlı Türkmen ve Kirazlı Mahallelerinde Bozyazı Körfez Turizm tarafından tarım arazileri üzerinde 4 adet sera amaçlı jeotermal sondaj arama çalışması için harekete geçildi.

Kuşadası’nda tarım topraklarına jeotermal sondaj

Serap DALKILIÇ

Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Türkmen ve Kirazlı Mahallelerinde tarım ve makilik araziler üzerinde Bozyazı Körfez Turizm tarafından üzerinde 4 adet sera amaçlı jeotermal kaynak için sondaj arama çalışması başlatılması planlanıyor.

Şirket 22 Mart’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulundu. Proje alanına 1,6 kilometre mesafede “1. ve 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı” yer alırken, 40 metre mesafede ise Değirmen Deresi geçiyor. Ayrıca proje alanına 12 kilometre uzaklıkta Dilek Yarımadası Menderes Deltası Milli Parkı yer alıyor.

Kirazlı Köyü muhtarı Mehmet Mersin, projenin bölgeye uygun olmadığını ifade ederek, “Köylerinde hangi amaçla olursa olsun, jeotermal kuyusu açılmasını istemediklerini, tüm köylünün buna karşı olduğunu, Kuşadası’nın meyve çanağı olan köylerinin seracılığa da uygun olmadığını; köyün toprağının, suyunun, havasının bozulmasını istemediklerini; hazırlanan ÇED raporuna asla olumlu yaklaşmayacağız” dedi.

kusadasi-nda-tarim-topraklarina-jeotermal-sondaj-860898-1.

Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ise, “Serada kullanmak için yapılan başvuru tamamen bir kılıf. Akışkanın sıcaklık derecesine göre her an enerji üretimine dönüşebilecek bir proje. 1990 yılından beri Kirazlı köyüne musallat olan çevre düşmanlarına karşı mücadele etmekten yorulduk. Yaşam alanlarımızı, tarım topraklarımızı korumak boynumuzun borcu” diye konuştu.

Son olarak Fırat, şunları dile getirdi: “Nasıl ki, 1990’da Kuşadası Belediyesinin hesapsız kitapsız Kirazlı Köyü’nde 8 adet derin kuyu açmasını engellediysek, nasıl ki Çiller Hükümeti döneminde Çamlıktan gelen Çınar ve Kirazlı Köyü ovasından geçip Çiller çiftliğinin oradan Kuşadası- Söke karayoluna bağlanan Ro-Ro yol yapımını engellediysek, nasıl ki 4 adet kömür madeni arama ruhsatını iptal ettirdiysek, nasıl ki üç adet taş ocağı, bir adet bor maden ocağı açılmasını engellediysek, son olarak mevcut bir taşocağının kapasite genişletme girişimini nasıl engellediysek, bu 4 adet jeotermal kuyusunun açılmasını da engelleyecek mücadele gücümüz var halâ… Tarım topraklarımızı enerji şirketlerinin bitmek tükenmek bilmeyen kâr hırslarına teslim etmeyeceğiz.”

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.