Ilısu Barajı ve HES Hakkında Bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Fırat Nehri’nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip ve Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, Türkiye’nin en büyük 4’üncü santrali konumunda bulunuyor. Baraj, Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra kurulu güç bakımından en büyük 4….
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Fırat Nehri’nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip ve Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, Türkiye’nin en büyük 4’üncü santrali konumunda bulunuyor. Baraj, Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra kurulu güç bakımından en büyük 4. ve dolgu hacmi bakımından ise 2. büyük barajdır.
Ilısu Barajı, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahiptir. Baraj, dünyada dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından birinci sıradadır. Ayrıca, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Türkiye’nin 3. en büyük depolama hacmine sahip barajıdır.
Ilısu Barajı, 19 Mayıs 2020’de ilk elektrik üretimine başlamış olup, 4 yılda 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ülke ekonomisine 31 milyar liralık katkı sağlamıştır. Bakanlık, Ilısu Barajı’nı ülkenin gözbebeği yatırımlarından biri olarak nitelendirmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerin enerjiye olan ihtiyacı artırdığını, bu sebeple yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığını belirtmiştir. Hidroelektrik santralleriyle elde edilen elektriğin çevreye zarar vermediğini vurgulayan Yumaklı, Türkiye’nin enerji üretiminde su kaynaklarının önemli bir yerinin olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, Ilısu Barajı’nın ülkenin önemli yatırımlarından biri olduğunu ve gelecek yıllarda yeni HES’lerin hizmete sunulacağını belirtmiştir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]