Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında 2023 yılında uygulamaya konulan depremzede kontenjanları kapsamında, bu yıl 8 bin 726 depremzede aday yükseköğretim programlarına yerleşti. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden ve ortaöğretim son sınıfında öğrenim gören adaylar bu kontenjanlardan faydalanabiliyor.
YÖK’ün açıklamasına göre, toplam 9 bin 141 ek kontenjanın yüzde 95’i doldu. Şehit ve gazilerin eş ve çocukları ile gazi adaylar için ayrılan 4 bin 45 burslu öğrenci ek kontenjanının ise yüzde 24’ü doldu. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanın yüzde 80’i doluluk oranına ulaştı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretimde fırsat eşitliğini ve toplumsal katılımı önemsediklerini vurgulayarak, dezavantajlı adayların yükseköğretime erişimini kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirtti. Özvar, genel kontenjan ve özel kontenjan şartlarına göre tercih yapılmasının hak kaybı yaratmadığını ve herkesin eşit fırsatlara sahip olduğunu ifade etti.
YÖK Başkanı, depremzede adaylar, şehit ve gazi yakınları ile 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan ek kontenjanların önemine vurgu yaparak, bu kontenjanların sosyal devlet ilkesi gereği fırsat eşitliğine katkı sağladığını belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]