Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı bitkisel üretim tahminlerini açıkladı. Kurumun “Bitkisel Üretim 2. Tahmini”ne göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 17,3, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 60,8’lik bir artış bekleniyor. Sebze üretiminde ise yüzde 0,8’lik bir düşüş öngörülüyor.
TÜİK verilerine göre, 2026 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin toplam üretim miktarının yaklaşık 78,6 milyon ton olması bekleniyor. Bu rakam, geçen yıla kıyasla önemli bir artışa işaret ediyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri grubunda ise üretim miktarının 31,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Sebze üretiminin ise 33 milyon ton civarında kalacağı öngörülüyor.
Tahıl ürünleri özelinde, 2026’da üretimin yüzde 30,9 artarak yaklaşık 44,8 milyon tona çıkacağı hesaplandı. Buğday üretiminin yüzde 37,9 artışla 24,8 milyon tona, arpa üretiminin ise yüzde 66,7 yükselişle 10 milyon tona ulaşması bekleniyor. Mısır üretiminde ise yüzde 4,7’lik bir azalışla 8,1 milyon ton öngörüsü yapıldı.
Meyve grubunda da dikkat çekici artışlar bekleniyor. Elmada yüzde 97,4, şeftalide yüzde 109,2 ve kirazda yüzde 289,7 gibi yüksek oranlarda üretim artışları tahmin ediliyor. Üzüm üretiminin de yüzde 60,5 artışla önemli bir seviyeye ulaşması bekleniyor. Turunçgillerde mandalinada yüzde 36, portakalda yüzde 76,4 ve limonda yüzde 65’lik artışlar öngörülüyor.
Sert kabuklu meyvelerden fındık üretiminin yüzde 62,6, ceviz üretiminin yüzde 86,8 ve Antep fıstığı üretiminin yüzde 42,6 artması bekleniyor. Zeytin üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 75,5’lik bir artış öngörülüyor. Muz üretiminin ise yüzde 2,4 azalacağı tahmin ediliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]