Dünya Bankası, Türkiye’nin taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençlilik oluşturmasına destek olmak amacıyla 600 milyon dolarlık bir finansmanı onayladı. Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi, taşkın eğilimli alanlarda yaşayan insanlar için taşkın kontrolünü artıracak, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitelerini geliştirecek ve ülkenin taşkın ve kuraklık riski yönetimine kurumsal kapasitesini güçlendirecek.
Projenin taşkın kontrolü bileşeni, yedi nehir havzasında yaşayan 150 binden fazla kişiye doğrudan fayda sağlayacak. Ayrıca, 10 bin çiftçiye su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek zamanlı verileri de içeren yaşamsal kuraklık izleme verileri sunulacak.
Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin neredeyse yüzde 30’unu taşkınlar oluşturuyor. Bu taşkınlar, ekonomik zarara ve can kayıplarına neden olurken, kuraklık da ülkenin tarımsal üretimi için önemli bir zorluk teşkil ediyor.
Dünya Bankası, Türkiye için önemli ve güvenilir bir ortak olarak afet riski yönetimi, belediye altyapısı, su kaynakları yönetimi ve sağlık alanlarında destek sağlıyor. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında çeşitli projeler yürütülüyor.
Proje, taşkın kontrol altyapısının inşası ve rehabilitasyonunu destekleyerek Kuzey Ege, Doğu Karadeniz, Kızılırmak, Büyük Menderes ve diğer nehir havzalarında çeşitli faaliyetlerle iklimle ilgili zorlukların ele alınmasına katkı sağlayacak.