Ekonomi yönetimi, Eylül ayının ilk haftasında açıklanması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında yoğun bir mesai yürütüyor. Bu çalışmalar, yeni döneme ilişkin makroekonomik hedeflerin ve bütçe politikalarının belirlenmesini amaçlıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yoğun çalışma dönemine dikkat çekerek, ekonomi yönetiminin OVP’yi hazırlarken aynı zamanda Meclis’e sunulacak reformlar üzerinde de çalıştığını belirtti. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri, 2027-2029 dönemini kapsayacak OVP hazırlıklarını hızlandırdı.
Çalışmalar çerçevesinde, program dönemine ilişkin enflasyon, büyüme, işsizlik, cari açık, ihracat ve ithalat gibi temel makroekonomik göstergeler ele alınıyor. Ayrıca, kamu maliyesi, bütçe dengesi, kamu idarelerinin ödenek tavanları ve öncelikli reform alanlarına yönelik politika ve tedbirlerin çerçevesi çiziliyor. Küresel, bölgesel ve ulusal ekonomik gelişmelerin dikkate alındığı OVP ile kamu ve özel sektör için öngörülebilirliğin artırılması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenmiş OVP’nin Eylül ayının ilk haftasında paylaşılacağını duyurdu. Yılmaz, temel önceliğin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, büyüme, istihdam ve yatırımların geliştirilmeye devam edileceğini belirtti.
OVP çalışmalarıyla eş zamanlı olarak, 2027 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi hazırlıkları da hız kazandı. Programda belirlenecek ekonomik büyüklükler, 2027 yılı bütçe teklifinin son şeklini almasında rol oynayacak. Teklif, 2027 yılı gelir tahminleri, gider ödenekleri ve bütçe dengesine ilişkin esasları içerecek.
Bütçe teklifi, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarının tamamlanmasının ardından 17 Ekim’e kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Teklif, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından yasalaşma sürecine girecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]