İyot ve Sağlığımız Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi için pek çok mineralin varlığı önemlidir. Bu minerallerden biri de iyottur. İyot, vücudun kendi başına üretemediği ve enerji metabolizması başta olmak üzere çeşitli görevleri olan bir elementtir. İyot Yetersizliği ve Farkındalık İyotun yetersiz alınması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle her yıl 1-7 Haziran arası…
Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi için pek çok mineralin varlığı önemlidir. Bu minerallerden biri de iyottur. İyot, vücudun kendi başına üretemediği ve enerji metabolizması başta olmak üzere çeşitli görevleri olan bir elementtir.
İyotun yetersiz alınması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle her yıl 1-7 Haziran arası “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası” olarak ilan edilir. Bu hafta boyunca iddaci iyot yetersizliği konusunda farkındalık oluşturulur.
İyot, vücutta tiroid hormonlarının yapımında görev alır ve normal büyüme ile gelişim için gereklidir. Tiroid hormonları, birçok biyokimyasal reaksiyonu düzenler. İyot ayrıca hamilelikte ve bebeklerin gelişiminde de önemli bir rol oynar.
İyot eksikliği durumunda birçok semptom ortaya çıkabilir. Bunlar arasında guatr oluşumu, cilt kuruluğu, üşüme, yorgunluk, kilo alma, kolesterol yüksekliği gibi belirtiler yer alır. Bu iddaci giriş eksiklik hamilelikte, çocukluk döneminde ve yetişkinlikte farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.
İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz tüketimi önemlidir. Ayrıca balık, deniz ürünleri, süt, yumurta gibi iyot içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. İyot eksikliği teşhisi konulan bireylerin guatrojen besinlerden kaçınması da önemlidir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]