Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Abdullah Çiftçi, 3. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl 12 bin 771 kişiye çeşitli konularda eğitim verdiklerini belirtti. Çiftçi, yarışmanın ekiplerin koordineli ve organize olmasını sağladığını vurgulayarak, bilgi akışını ve tecrübe paylaşımını artırdığını ifade etti.
Çiftçi, 6 Şubat depremlerinde yaşananlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Depremde yaklaşık 10 bin madencimiz Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü olarak gelerek yüzlerce vatandaşımızı kurtardı.” Madencilik sektörünün ülkelere yüksek katma değer sağlayan önemli bir meslek olduğunu vurgulayan Çiftçi, sektördeki istihdam potansiyeline de dikkat çekti.
Çiftçi, madencilerin eğitimleri hakkında da bilgi vererek şunları söyledi: “Arama-kurtarma konularında etkin müdahalede bulunmaları için teorik ve pratik eğitimler aldılar. Bu yıl 26 tatbikat gerçekleştirdik ve hedefimiz yıl sonunda 50 tatbikata ulaşmak. TKİ’nin iş kazaları sayısında son 20 yılda yüzde 85, son 10 yılda ise yüzde 30 azalma olduğunu belirtmekten gurur duyuyoruz. Amacımız sıfır iş kazası ve çalışanlarımızın güvenli bir şekilde evlerine dönebilmeleri.”
TKİ’nin afet bölgelerindeki çalışmalarına da değinen Çiftçi, şu ifadeleri kullandı: “TKİ, iştirakleri ve rodövansçı firmalarla toplam 3 bin 216 kişilik kurtarma ekibiyle afet bölgelerinde vatandaşların yanında yer aldı. 6 Şubat depremleri bize dönüm noktası oldu. Eksikliklerimizi tespit ederek doğru hamlelerle zorlukları başarıya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Kriz yönetimi konusunda da eğitimlere önem veriyoruz ve belgelendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”