Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’da yaşanan çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olayları sonrasında dünya genelinde siber tehditlerin tekrar gündeme geldiğini belirterek, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, elektronik haberleşme altyapısı ve kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyarak, siber olaylara hızlı tespit ve erken müdahale imkanları geliştirdiklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projelerinin ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını belirtti. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından her gün 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildiğini de paylaştı.
Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin Türkiye’nin siber güvenliğini sağladığını belirterek, USOM bünyesinde 2 bin 300’e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi ve 7 bin 859 uzman personel bulunduğunu açıkladı.
Bakan Uraloğlu, zararlı içerikleri engellemek adına geliştirdikleri yerli ve milli projelerin ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını belirterek, Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projelerinin siber tehditlere karşı etkili bir savunma sağladığını söyledi.
Bakan Uraloğlu ayrıca, siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesi için Fetih Projesi kapsamında uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı oluşturulduğunu ve katılımcılara gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yapma imkanı sunduklarını ifade etti.