Van Gölü havzasındaki su kaynaklarının kuraklık nedeniyle azalması, kuş türlerinin yaşam alanlarını tehdit ediyor. Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğini taşıyor ve alan kaybetmeye devam ediyor. YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel’e göre, havzada 240 kuş türü belirlenmiş durumda ancak bu sayının araştırmalarla 300’e yaklaşabileceği düşünülüyor.
Prof. Dr. Adızel, her yıl Urmiye Gölü’nden gelen flamingoların bu yıl kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle Van Gölü havzasında kalmayı tercih ettiğini belirtiyor. Kuş türlerinin göç alışkanlıklarının değişmesinin temel nedeni olarak ise küresel ısınmayı gösteriyor.
Kuraklığın Van Gölü havzasındaki sazlık alanları ve sulak alanları olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Özellikle suyu sığ olan göletlerin kısmen ya da tamamen kurumasına neden olan kuraklık, kuşların konakladığı alanları da tehdit ediyor. Bu durum, kıyı çizgisinde değişikliklere ve su kuşlarının yaşam alanlarının yok olmasına yol açıyor.
Prof. Dr. Adızel, kuraklığın ve küresel ısınmanın etkilerini azaltabilmek için su ve çevre kaynaklarını daha dikkatli kullanmanın önemini vurguluyor. Ayrıca, tarım sulamasını minimum düzeye indirerek gölleri ve nehirleri korumanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için topluca tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor.