19. yüzyılın efsanevi doğa bilimcisi Charles Darwin, evrim teorisi ile zürafaların uzun boyunlarını açıklamıştı. Darwin’e göre, zürafaların boyunlarındaki evrimsel süreç, “en güçlü olanın hayatta kalması” prensibine dayanıyordu.
ABD’deki bilim insanları, Darwin’in bulgularını yeni bir açıdan ele alarak dişi zürafaların uzun boyunlarının evrimsel bir özellik olduğunu düşünüyor. Dişi zürafaların boynunun erkeklerden orantısal olarak daha uzun olmasının sebebi, hamilelik ve emzirme dönemlerinde artan beslenme ihtiyaçları olabilir.
Dişilerin beslenme ihtiyaçlarının yüksek olması, en iyi yapraklara ulaşabilmek için ağaçların derinliklerine uzanmalarını gerektirebilir. Besin gereksinimlerini karşılamak adına dişi zürafaların uzun boyunları evrimleşmiş olabilir.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden biyolog Douglas Cavener önderliğinde yapılan araştırmada, Doğu Afrika’ya özgü Masai zürafalarının fotoğrafları incelendi. Araştırmacılar, dişi zürafaların erkeklere göre orantılı olarak daha uzun boyunlara ve gövdelere sahip olduğunu tespit ettiler.
Çalışmada, zürafaların uzun boyunlarının, türler arası rekabet ve beslenme talepleri sonucunda evrimleştiği ve daha sonra erkek-erkek rekabeti ile cinsel seçilim yoluyla boyun kütlesinin arttığı belirtildi.