DOLAR 32,5663 0.03%
EURO 34,8269 -0.13%
ALTIN 2.431,560,08
BITCOIN %
İstanbul
20°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayasofyada 86 yıl sonra ilk namaz

Ayasofyada 86 yıl sonra ilk namaz

ABONE OL
Temmuz 25, 2020 02:46
Ayasofyada 86 yıl sonra ilk namaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ayasofya Camii’nde bugün kılınacak namaz öncesi vatandaşlar geceyi caminin çevresinde geçirirken, kalabalık her geçen saniye arttı. 86 yıl sonra cuma namazını kılmak isteyen vatandaşlar, saat 10.00 itibarıyla alana giriş yapmaya başladı. Programın başlamasıyla birlikte vatandaşlar polis noktasından camiye doğru koşmaya başladı. İstanbul Valisi saat 11.00 sıralarında yaptığı açıklamada, namaz kılma alanlarının dolduğunu ve girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

Cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti. Camiye giden 11 noktada kurulan güvenlik noktalarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, saat 10.00’da bölgeye alınmaya başladı.

Çatladıkapı girişinden gelen vatandaşlar ise burada kurulan çadırda görevlilerce karşılandı. Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra vatandaşlara maske ve tek kullanımlık seccade verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de vatandaşlara çay ve simit ikramı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katılımının beklendiği açılış töreni nedeniyle bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin de geldiği görüldü.

Ayasofya’nın içinde de ilk görüntüler geldi.

5f1a9f0cae298bcaf3a6f522

Vali Ali Yerlikaya, “Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu” dedi. Vatandaşlar geceden itibaren gelerek Ayasofya’nın çevresinde beklemeye başladı. Gülhane Parkı’nın önündeki yolda bekleyen binlerce kişinin girişine sabah saatlerinde izin verildi. Arama noktasından geçiş yapan vatandaşlar Ayasofya’ya koşarak gitti. Ayasofya’ya yakın noktalara gelenler ise seccadelerini yerlere sererek namaz vaktinin gelmesini beklemeye başladı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin daha yakınında olmak isteyen vatandaşlar ise birbirleriyle yarıştı.

5f1ab1cbae298bd3f603498e

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii’nde Kur’an-ı Kerim tilavetini dinledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde yerine aldı.

Dua programı başladı

Program Mehmet Hadi Duran, Abdullah Yılmaz, Rıdvan Akbaş, Enes Özsoy, İbrahim Çoban’ın tekbir ve salavatlarıyla gerçekleşti. Kur’an-ı Kerim’in 1. cüzü cuma hatmiyle devam edecek programda, sureleri Hafız Osman Şahin, Metin Çakar, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş, Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu tilavet edecek. Sonrasında Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit, Emrullah Akbaş, Metin Çakar, Osman Şahin’in Kehf Suresi’ni tilavet edeceği programda, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş Meryem Suresi’ni okuyacak.

Programın devamında Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit Yasin Suresi’ni tilavet edecek. Fetih Suresi, sela, kısa sureler, Fatiha ve Bakara surelerinin okunacağı program, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasıyla son bulacak.

5f1ac1de66a97ccd9a03474d

İlk namaz kılındı

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela okudu. Daha sonra ise Ayasofya’da ezan sesleri yükseldi. Cami’de 86 yıl sonra ilk kez namaz kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra cuma hutbesi irad etti. Erbaş’ın minbere çıkarken elindeki kılıç ise dikkat etti.

Erdoğan’dan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret etti. Türbe ziyaretinde konuşan Erdoğan, “Şimdi cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da insanların gelip gezebileceği bir yer. İşin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han’ın kabrini bir ziyaret edelim istedik” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.