Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), dijital dünyadaki güvenlik açısından strategik önem taşıyor.
USOM bünyesindeki Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısı her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 2,205 olan ekip sayısı bu yıl 2,300’e yükseltilirken, gelecek yıl hedef 2,310 olarak belirlendi. Ayrıca uzman personel sayısı da artarak, bu yıl sonunda 8,300’e ulaşması bekleniyor.
USOM tarafından her gün 17 milyon IP adresi sürekli taranıyor ve 422 büyük saldırı ile 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Geçen yıl 140 bin büyük saldırı önlendi ve bu yıl için öngörülen zararlı bağlantı sayısının azaltılması hedefleniyor.
Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle siber savunmada işbirliği yapılırken, yerli ve milli projeler olan AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ile zararlı içerikler engelleniyor. Bunun yanı sıra FETİH Projesi ile siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi ve uygulamalı eğitim laboratuvarıyla yeteneklerin geliştirilmesi sağlanıyor.
USOM’un çalışmaları, ulusal siber güvenliğin sağlanması, kritik altyapıların korunması ve siber tehditlere hızlı tespit ve müdahale imkanı yaratılması üzerine odaklanıyor. Tehdit istihbaratı ile ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyon sağlanarak, Türkiye’nin siber güvenlik konusundaki pozisyonu güçlendiriliyor.