Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, yaptığı “Halkın Enflasyonu” araştırması sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, dünya genelinde gıda fiyatları son bir yılda %10,5 düşerken, Türkiye’de bu fiyatlar 46 aydır artış gösteriyor. Mart ayında ise gıda fiyatları bir önceki aya göre %5,9 oranında arttı. Yıllık bazda ise %105,1’lik bir artış gerçekleşti.
Yapılan araştırmada, en yoksul %20’lik kesimin harcamalarının %35,8’ini gıda için yaptığı belirtildi. Bu durum, gıda fiyatlarındaki sürekli artışın sabit gelirli ve yoksul kesimleri daha fazla etkilediğini gösteriyor. TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında gıdanın ağırlığının %25 olduğu dikkate alındığında, resmi enflasyon rakamlarının gerçek durumu yansıtmadığı vurgulandı.
Eylül 2021’den bu yana Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon sürecinin en büyük etkisi gıda fiyatları üzerinde görülüyor. Bu süreçte gıda fiyatları %721 oranında artarken, vatandaşlar 100 liralık bir gıda sepeti için bu yıl mart ayında 821 lira ödemek durumunda kaldılar. Yanlış ekonomik politikaların neden olduğu bu durum, en çok ücretli, dar gelirli ve sabit gelirli kesimleri etkiliyor.
Diğer yandan, mart ayında ekmek, pirinç, un, bulgur gibi temel gıda maddelerinde fiyatlar düşerken, et-balık, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze gibi gruplarda önemli artışlar yaşandı. İktidarın enflasyonla mücadele etmemesi nedeniyle, gıda fiyatlarındaki yüksek artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.