Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini belirtti. Bu uygulamanın, gün ışığından maksimum düzeyde faydalanmayı hedeflediğini vurguladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, saat değişikliklerinin bilimsel olarak incelendiğini açıklayan Erdem, sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını belirtti.
Erdem, saat değişimlerinin insanlar üzerinde psikolojik ve sosyolojik etkileri bulunduğunu, bu nedenle sabit saat uygulamasının hormonal dengeye olumlu katkı sağladığını dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, sabit yaz saati uygulamasının başladığı 2016 yılından bugüne kadar 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlandığı bilgisini paylaştı.
Avrupa’da 1980’de başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik teklifin 2018’de Avrupa Parlamentosu’na sunulduğunu hatırlatan Erdem, dünya genelindeki saat değişimleri hakkında bilgi verdi. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde kış saati uygulamasının, en doğudan geçen meridyen saatini tercih ederek yapıldığını belirtti.
Erdem, Türkiye’de saat uygulamalarının coğrafi konum, kentleşme oranı gibi faktörler dikkate alınarak belirlendiğini ifade etti. Şehirlerde gün doğumunun saatleri ve mesai başlangıç saatlerinin farklılık gösterdiğini vurguladı.
Ahmet Erdem, Türkiye’de il bazlı ders saatleri ve mesai başlangıç saatlerinin valiliklerin yetkisinde olduğunu belirterek, planlamalarda gün doğumu ve batımı saatlerinin ve toplumsal şartların göz önünde bulundurulmasının önemine değindi.