Türkiye’de otomotiv tedarik sanayinin köklü firması İnci Holding ile dünya akü devi Japon GS Yuasa’nın iştiraki olan İnci GS Yuasa, faaliyet gösterdiği otomotiv ve endüstriyel alanlardaki kapsamlı yatırım ve AR-GE çalışmaları sayesinde büyümeye devam ediyor. Konu özelinde açıklamalarda bulunan İnci GS Yuasa İcra Kurulu Direktörü Cihan Elbirlik, akü pazarının en köklü oyuncularından biri olan şirketin 2021 yılı performansını, 2022 yıl sonu ve gelecek hedeflerini paylaştı.
İnci GS Yuasa, 2021’de net satışlarını arttırarak yüzde 70 büyüdü
2021 yılı sonunda, ön gördüğü büyümenin üzerine çıkan İnci GS Yuasa, gelirinin %60’ını dış pazarlardan karşılıyor. Şirket, Japon akü devi GS Yuasa ortaklığından bu yana 6 yılda hem ihracatını hem de toplam satışlarını 6 katına çıkardığını açıkladı. Bu büyüme rakamlarının gerçekleşmesinde pandemiye rağmen sürdürdükleri yeni ürün, hizmet, üretim ve bilgi sistemleri alanlarındaki teknoloji yatırımlarının etkili olduğunu söyleyen Cihan Elbirlik, İnci GS Yuasa’nın yıllara ve gerçekleşen yatırımlara paralel olarak artan performansına dair açıklamalarda bulundu:
“2021 yılında pandemi koşullarına rağmen bir önceki yıla oranla net satışlarımızı yüzde 70 arttırdık. Ayrıca bir sene öncesine göre otomotiv akülerinde yüzde 30, endüstriyel akülerde ise yüzde 50’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yılki finansal tablolarımıza baktığımızda elde ettiğimiz büyüme oranları sayesinde yıl değerlendirmelerimizde başarılı sonuçlar elde etmenin gururunu yaşıyoruz.”
“Çift haneli büyümemize, teknoloji yatırımlarımızla devam edeceğiz”
Ortaklıktan bu yana son 6 yılda gerçekleştirdikleri 55 milyon Euro’luk yatırıma, bu sene de 13 milyon Euro’luk ilave yatırım ile devam edeceklerini söyleyen Elbirlik, kritik başarı faktörünün teknoloji yatırımları ve müşteri odaklı yaklaşım olduğunu, 2022 yılında da bunları sürdürmeye devam edeceklerini ifade ediyor. İnci GS Yuasa’nın 2022 yıl sonu hedefinde, otomotiv akülerinde yüzde 10 ve endüstriyel akü üretiminde yüzde 18 artış bulunuyor.
İnci GS Yuasa, önümüzdeki 3 yılda da teknoloji girişimlerine ve AR-GE yatırımlarına devam ederek hem üretim sahasında hem de iş yapış şeklinde dijital dönüşüme ağırlık vermeyi amaçlıyor. Gelecek 3 yıldaki net satışlarını 3 katına çıkartmayı hedefliyor.
Toplam satış gelirlerinin yüzde 60’tan fazlasını 6 kıtada 80’in üzerinde ülkeye yaptığı ihracat ile yurt dışı satışlarından elde eden İnci GS Yuasa’nın ihracatın liderlerinden biri olmaya devam ettiğini belirten Elbirlik; “Önümüzdeki 3 yılda ihracatımızı 3 katına çıkartmayı hedefliyoruz. Bugün Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen her üç aküden bir tanesi İnci GS Yuasa’ya ait. Son 5 yılda düzenli ve aktif ihracat yaptığımız ülke sayısı 86’ya ulaştı. Avrupa’nın yanı sıra Asya ve Kuzey Amerika kıtalarında da ihracata başladık. Sektörümüzün global bir oyuncusu olarak önümüzdeki dönemde farklı pazarlardaki istikrarlı ilerlememizi sürdürmeyi ve ihracatımızı arttırarak portföyümüze yeni ülkeler katmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“İnci GS Yuasa, GS Yuasa’nın Avrupa ülkelerine açılan kapısı”
Cihan Elbirlik, şirketin GS Yuasa dünyasındaki stratejik konumundan bahsederek Avrupa ülkelerine erişiminde anahtar role sahip olduğunu vurguladı. Elbirlik sözlerini; “Pandemiyle beraber Uzakdoğu’dan ürün tedarik eden firmaların hammaddeye erişiminin zorlaşması ve konteyner arzının azalması gibi sebeplerle lojistik maliyetlerinde önemli artışlar yaşandı. Bu sorunların çözümüne yönelik EMEA bölgesi, ağırlıklı olarak pazardaki talebini kendisine yakın coğrafyadan, esnek üretim yetkinliğine sahip ülke ve tedarikçilerden karşılamaya doğru yöneldi. İnci GS Yuasa olarak sektörümüzdeki taleplere makul sürede, yüksek teknolojili ve kaliteli ürün çeşitliliğimizle daha etkin ve hızlı yanıt vermemiz bizi ön planda tutan unsurlardan biridir.” diye devam etti.
“Türkiye akü pazarında İnci GS Yuasa istikrarla büyümesini sürdürüyor.”
Türkiye akü pazarının son beş yılda her yıl ortalama yüzde 3 civarında büyüdüğünü, 2021 yılında büyüklüğünün ise yaklaşık 4 milyon adete ulaştığını belirten Cihan Elbirlik, bu artışın sebebinin özellikle pandemide toplu taşıma yerine bireysel araç kullanıma yönelim olmasına bağlanabileceğini söyledi. Bu yönelime paralel olarak akü taleplerinin de artmasının pandeminin pazara pozitif etkisi olduğunu belirtirken hem Türkiye’nin hem de global akü pazarının büyümesini sağladığını da ifadelerine ekledi. Elbirlik, pazardaki talep artışını karşılamak üzere müşteri odaklı yaklaşımları ile Akümgelsin hizmetini İnci Akü’nün uzman hizmet anlayışı ve deneyiminden güç alarak hayata geçirdikleri belirtti. Sürücülerin akü ihtiyacını uzmanından, bir telefonla hızlı ve kolay şekilde karşılamak amacıyla hayata geçen Akümgelsin hizmetinden faydalanmak isteyen sürücüler 444 5 258 (AKÜ) numaralı hattı arayarak aracına en uygun aküyü, güvenilir IVR teknolojisi sayesinde telefondan kolayca satın alabiliyor. Akümgelsin, tüketicilerin en doğru ürünle ve en hızlı çözümle buluşabilmelerini, zaman kaybı yaşamadan, ekstra efor sarf etmeden mobil olmalarını mümkün kılıyor.