DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Samiha Ayverdi: Edebiyat Dünyasına İz Bırakan Bir Mutasavvıf

Samiha Ayverdi: Edebiyat Dünyasına İz Bırakan Bir Mutasavvıf

ABONE OL
Mart 21, 2024 22:07
Samiha Ayverdi: Edebiyat Dünyasına İz Bırakan Bir Mutasavvıf
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erken Dönem ve Edebiyat Hayatına Adım Atışı

1905 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Samiha Ayverdi, zengin bir kültür mirasına sahipti. Babasının kütüphanesinde büyüyerek edebiyatla iç içe büyüdü. Mahalle mektebine başladıktan sonra özel derslerle eğitimini sürdürdü.

Eserleri ve Etkilendiği Yazarlar

Ayverdi, Mevlana, Muhyiddin-i Arabi, Hafız gibi önemli isimlerden etkilendi. Yaklaşık 50 eser kaleme alan yazar, eserlerinde Türkçeyi sade ve özenli bir şekilde kullandı. Romanlarında batılılaşma sürecinin toplum üzerindeki etkilerini işledi.

Mirası ve Ödülleri

Ayverdi, Türk milli kültürüne önemli katkılar sağladı. 1978’de “Türkiye Milli Kültür Vakfı Armağanı” gibi birçok ödüle layık görüldü. Eserleri çeşitli dillere çevrildi ve akademik çalışmalara konu oldu.

Çevreci ve Öncü Kişiliği

Ayverdi, çevreye duyarlılığıyla da biliniyordu. İstanbul’da ağaçlandırma çalışmalarına öncülük etti. Ayrıca, çeşitli sosyal ve kültürel kurumların oluşmasını teşvik etti ve kurucuları arasında yer aldı.

Vefatı ve Eserleri

1993’te vefat eden Ayverdi, Türk edebiyatına önemli eserler bıraktı. “Mabette Bir Gece”, “İstanbul Geceleri”, “Edebi ve Manevi Dünyası İçinde Fatih” gibi eserlerle tanınır. Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.