DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sıcak Hava Sperm Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Sıcak Hava Sperm Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

ABONE OL
Mart 18, 2024 23:05
Sıcak Hava Sperm Kalitesini Nasıl Etkiliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Yapılan Çalışma

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada, 818 erkekten alınan sperm örnekleri üzerinde sıcak havanın doğurganlığa etkileri incelendi. The Straits Times Gazetesi’nin aktardığı habere göre, bilim insanları aşırı sıcaklığa maruz kalan erkeklerde düşük sperm sayısı ve azalan sperm yoğunluğu gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini ortaya koydu.

Çalışmanın Bulguları

Çalışmada, sperm örneklerini almadan önceki 90 gün boyunca aşırı sıcaklığa maruz kalan erkeklerde düşük sperm sayısı görülme ihtimalinin yüzde 46, sperm yoğunluğunun azalması ihtimalinin ise yüzde 40 olduğu belirlendi. Ayrıca, sıcak havaya maruz kalan erkeklerde üreme hücrelerinin de daha az hareketli olduğu tespit edildi.

Uzman Görüşleri

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Dr. Samuel Gunther, çalışma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geleneksel olarak bulgular, yaşlandıkça sperm kalitesinin düştüğünü gösteriyor ancak bu çalışmada bulduğumuz şey, sıcaktan en çok etkilenenlerin 25 ila 35 yaşlarında üreme dönemindeki erkekler olduğuydu” dedi. Gunther, aşırı sıcakların doğurganlık üzerindeki etkilerinin tropikal ülkelerde yeterince incelenmediğine dikkat çekerek, iklim değişikliğiyle birlikte havanın daha da sıcak olacağını vurguladı.

Singapur Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji Bölümü’nden Doçent Chan Shiao-Yng ise konuyla ilgili olarak, “Sperm yaşam döngüsünün belirli dönemlerinde, ısının daha olumsuz bir etkisi olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.