DOLAR 32,2085 0%
EURO 35,0242 0.02%
ALTIN 2.521,210,83
BITCOIN 22126483,05%
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD’de Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Alarmı

ABD’de Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Alarmı

ABONE OL
Mayıs 10, 2024 15:11
ABD’de Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Alarmı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NOAA, Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Uyarısı Yayınladı

ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), perşembe günü geç saatlerde ‘Şiddetli (G4) Jeomanyetik Fırtına Gözlemi’ni duyurdu. Bu uyarı, Ocak 2005’ten bu yana ilk defa alarm durumuna geçen Amerikan ajansı tarafından yapıldı.

Elektronik Cihazlarda ve Elektrik Şebekelerinde Arızalar Oluşabilir

NOAA, GPS gibi elektronik cihazlar ve elektrik şebekelerinin bazı kısımlarının bu şiddetli jeomanyetik fırtına nedeniyle bozulabileceğini belirtti. Ülkenin büyük bir bölümünün ışık çemberiyle kaplanabileceği uyarısı da yapıldı.

Plazma Patlamaları ve Güneş Aktivitesi

Uyarıdan önce Güneş’ten gelen büyük plazma çıkışları ve ardışık Güneş patlamaları tespit edildi. NOAA’nın Uzay Hava Tahmin Merkezi, Güneş’in aktivitesini dikkatle izledi ve şiddetli jeomanyetik fırtına uyarısını yayınladı.

İletişimde Sorunlar Bekleniyor

Jeomanyetik fırtınaların Dünya’yı etkileyebileceği ve iletişim, elektrik şebekeleri, navigasyon, radyo ve uydu operasyonlarını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. SWPC, operatörlere koruyucu önlemler alabilmeleri için bilgi verdi.

Kutup Işıkları Görülebilir

Jeomanyetik fırtınaların doğal yan etkilerinden biri olan kutup ışıklarının, şiddetli fırtına nedeniyle Alabama ve Kuzey Kaliforniya gibi güney bölgelerde bile görülebileceği ifade edildi.

Uyarılan fırtına ‘G4’ olarak derecelendirildi ve son olarak Ocak 2005’te benzer bir uyarı yapıldığı belirtildi. Yetkililer, muhtemelen ABD’nin bu fırtınadan etkileneceğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.