DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20605850,83%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’de Kira Gelir Beyannamesi Süreci Başlıyor

Türkiye’de Kira Gelir Beyannamesi Süreci Başlıyor

ABONE OL
Şubat 26, 2024 20:11
Türkiye’de Kira Gelir Beyannamesi Süreci Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira gelir beyannamesi süreci başlıyor. Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” yani kira geliri olarak ifade edilmektedir. Gelirler belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutuluyor.

Kira beyannamesi vermek için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek ya da www.gib.gov.tr internet adresine girerek kolaylıkla beyanname verebilirsiniz. Hazır Beyan sayesinde kira geliriniz için gerekli işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca cep telefonu uygulaması olarak sunulan bu sistemi telefonunuza indirerek işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstü mükellefler, okuma yazması olmayanlar ile engelli ve hastalar için “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım alabilirler. Maliye Bakanlığından bir memur, randevu sistemi ile yardımcı olacaktır. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecektir.

Kira Bildirim Formu Başlıyor

Kirayla ilgili uygulama, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında atılan adımlara eklendi. GİB, Dijital Vergi Dairelerinden ortaklara yönelik “Kira Bildirim Formu” yayınladı. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesine abone olduklarında kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle giriş yaparak forma erişebilirler. E-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlanabilmektedir.

Bu süreçte mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle sahiplerinin beyanlarını yapabilecekleri mümkündür. Bu adımın vergi kaybı ve kaçağının önlenmesinde önemli bir rolü olması beklenmektedir.

Kira Beyannamesi Verme Süreci

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, vergi dairesi müdürlüklerinde bulunan saha elemanlarının ev sahiplerini ziyaret ederek kiralara ilişkin bilgileri topladığını belirtti. Bu süreçte emlakçılar da denetlenmektedir.

Kira beyannamesi verme süreci 1 Mart’ta başlayacak. GİB’in internet portalı üzerinden beyanname verilebilecektir. Yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanlar vergiden muaf olurken, bu tutarın üstündeki kira gelirleri vergilendirilecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.