DOLAR 32,4720 -0.08%
EURO 34,7758 -0.62%
ALTIN 2.441,930,25
BITCOIN %
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB Komisyonu, Teknoloji Devlerine Soruşturma Açtı

AB Komisyonu, Teknoloji Devlerine Soruşturma Açtı

ABONE OL
Mart 25, 2024 18:10
AB Komisyonu, Teknoloji Devlerine Soruşturma Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB Komisyonu, Büyük Teknoloji Şirketlerini İnceleyecek

AB Komisyonu, Alphabet’e ait Google ve Apple’ın faaliyetlerini yakından incelemek için soruşturma başlattı. Açıklamada, bu teknoloji devlerinin dijital platformlarda uyguladığı politikaların AB kurallarına uyumunun araştırılacağı belirtildi.

Yapılan Açıklamada Neler Var?

AB Komisyonu, Alphabet’in Google Play mağazasında yönlendirme ve Google aramalarında kendisini tercih ettirme, Apple’ın App Store’da yönlendirme ve Safari’ye yöneltme uygulamalarını soruşturacak. Aynı zamanda META’nın öde veya rıza göster modellerinin AB kurallarına uyumunu da araştıracak.

Komisyon, dijital hizmetler alanında faaliyet gösteren şirketlerin uygulamalarının, Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki yükümlülükleri etkili bir şekilde yerine getirip getirmediğini değerlendirecek.

Ne Tür İncelemeler Yapılacak?

Apple’ın alternatif uygulama mağazaları için yeni ücret yapısı ve Amazon’un pazarındaki sıralama uygulamaları incelenecek. Ayrıca, eşik bekçisi konumundaki platformlara belirli belgeleri saklamaları talimatı verilecek.

Cezalar Ne Olacak?

AB Komisyonu, soruşturmayı 12 ay içinde sonuçlandırmayı planlarken, ihlal durumunda şirketlere dünya çapındaki toplam cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası uygulanabileceği belirtildi. İhlallerin devam etmesi halinde ise ceza oranının yüzde 20’ye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Geçen yıl onaylanan yasaya göre, Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri “eşik bekçisi” olarak adlandırıldı ve katı yükümlülüklere tabi tutulmaya başlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.