DOLAR 32,2047 -0.03%
EURO 34,7743 -0.28%
ALTIN 2.418,67-1,04
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çanakkale Savaşı’ndan Kalan İzler 109 Yıl Sonra Hala Canlı

Çanakkale Savaşı’ndan Kalan İzler 109 Yıl Sonra Hala Canlı

ABONE OL
Mart 19, 2024 22:08
Çanakkale Savaşı’ndan Kalan İzler 109 Yıl Sonra Hala Canlı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Savaşı’ndan Kalan Hatıralar Havuzlar Mevkisinde Yaşıyor

Dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları’nın 18 Mart’ta 109. yılında, Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınlarındaki Havuzlar mevkisinde, savaşta görev alan askerlerin su havuzlarının kenarındaki mermerlere kazıdığı isimler hala okunabiliyor.

Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir: “Geleceğe Bir İmza Bırakma İçgüdüsü”

Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, Havuzlar mevkisinin, Çanakkale Muharebeleri sırasında askerlerin rehabilitasyon merkezi olarak kullandığı yerlerden biri olduğunu belirtiyor. Özdemir, buradaki tarihi havuzların kıyısındaki mermerlere kazınan isimlerin, askerlerin hatıralarını geleceğe bırakma çabasının bir göstergesi olduğunu ifade ediyor.

Gelecek Kuşaklara Bir Selam Verme Çabası

Özdemir, buradaki mermerlere kazılan yazıları incelediğinde, askerlerin adlarını, memleketlerini ve hatta özlem dolu cümleleri görebildiğini söylüyor. Çoğu zaman sıla hasretiyle yazılan şiirlerin de bulunduğunu belirten Özdemir, buradaki izlerin 109 yıl sonra bile hala ayakta olmasının önemine vurgu yapıyor.

“Ayrılık Acısıyla Cenneti Bekleyemez İnsan”


Havuz kenarındaki mermerlere Osmanlıca olarak yazılmış bir şiirde, “Ayrılık acısıyla cenneti bekleyemez insan, kavuşmak ister sevdiğine. Ne mümkün rahat ölüm, bu dünya bana cehennem olur” dizeleri yer alıyor.

Bazı Künyeler

– Hâfız İsmail Isparta Sene 1325 (Miladi 1909/1910) Alay 2 Tabur 2 Bölük 4
– Kayseri Germirli Hacı Osman oğlu Mehmet Sene 1330

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.