DOLAR 32,3462 -0.06%
EURO 34,8666 0.17%
ALTIN 2.386,22-0,43
BITCOIN 20001964,78%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden Bilim İnsanlarından Çarpıcı Mikroplastik Araştırması
  • Ulaşım Haberi
  • Teknoloji
  • Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden Bilim İnsanlarından Çarpıcı Mikroplastik Araştırması

Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden Bilim İnsanlarından Çarpıcı Mikroplastik Araştırması

ABONE OL
Nisan 22, 2024 15:08
Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden Bilim İnsanlarından Çarpıcı Mikroplastik Araştırması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plastiğin Sağlık Üzerindeki Etkileri Araştırıldı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışma, Kanada’da hazırlanan belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yer aldı.

Mikroplastiklerin İnsan Sağlığına Etkileri Araştırıldı

Doç. Dr. Çeltikçi, günlük yaşamda kullanılan ürünlerde plastik bulunduğunu vurgulayarak, mikroplastiklerin insan sağlığına olan etkilerini açıkladı. Çeltikçi, plastik parçalarının vücutta mikroplastik haline dönüşebildiğini ve bu parçaların beyin hücrelerinde bulunduğunu belirtti.

Mikroplastiklerin Sağlık Sorunlarıyla İlişkisi Çalışıldı

İlk çalışmaların deniz ürünlerinde başladığını anlatan Çeltikçi, balık hücrelerinde plastik tespit edilmesinin ardından insan dokularındaki etkilerin incelendiğini ifade etti. Mikroplastiklerin beyin hücrelerinde bulunduğunu belirleyen araştırmacılar, plastiklerin nörolojik hastalıklara neden olup olmadığını da araştırmaya başladı.

Araştırma Dünya Çapında Yankı Uyandırdı

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri olan beyin hücrelerindeki mikroplastiklerin bulunması, uluslararası alanda büyük ilgi çekti. Çeltikçi, çalışmanın Kanada’da bir belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yayımlanmasının ardından birçok ülkeden AR-GE teklifleri aldıklarını ve çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.