DOLAR 32,3053 -0.62%
EURO 34,7015 -0.44%
ALTIN 2.412,25-0,42
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

OpenAI ve Microsoft, Yapay Zekâ Alanında Dev Bir Adım Atıyor

OpenAI ve Microsoft, Yapay Zekâ Alanında Dev Bir Adım Atıyor

ABONE OL
Mart 30, 2024 15:08
OpenAI ve Microsoft, Yapay Zekâ Alanında Dev Bir Adım Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Stargate Adlı Süper Bilgisayar Projesi Geliyor

OpenAI ve Microsoft’un, dev bir proje üzerinde iş birliği yaptığı ortaya çıktı. Bu proje, maliyeti 100 milyar dolara kadar çıkabilecek ve milyonlarca özel sunucu çipi kullanacak benzersiz bir süper bilgisayarın planlanması üzerine odaklanıyor.

2028’de Faaliyete Geçecek

Projenin merkezi parçası olan “Stargate” adlı ABD merkezli süper bilgisayarın, beş aşamalı bir planın bir parçası olarak 2028 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Microsoft yetkilisi, şirketin yapay zekâ altyapısı konusundaki yeteneğini vurgulayarak, yeni nesil altyapı yeniliklerini planladıklarını belirtti.

100 Kat Daha Pahalı Olabilir

Rapora göre, Stargate projesi şu anda faaliyette olan en büyük veri merkezlerinden 100 kat daha pahalı olabilir. Proje için yeterli enerji kaynağı bulmanın da zorluklar yaratabileceği ve nükleer enerji gibi alternatif kaynakların düşünüldüğü belirtiliyor.

AI çiplerine olan talebin artmasıyla birlikte çözülmesi gereken sorunlar da ortaya çıkıyor. Şirketler, çiplerin aşırı ısınmasını önleme ve çip ikilemi gibi konularda çözümler bulmak zorunda kalacaklar.

Stargate’in nereye yerleştirileceği veya yalnızca bir veri merkezinde mi yoksa yakındaki birkaç merkezde mi kurulacağı henüz netlik kazanmamış durumda.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.