DOLAR 32,5219 0.36%
EURO 34,8043 0.54%
ALTIN 2.407,751,18
BITCOIN 1871540-4,26%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’nin Doğal Gaz Talebinde Düşüş

Türkiye’nin Doğal Gaz Talebinde Düşüş

ABONE OL
Ocak 4, 2024 15:13
Türkiye’nin Doğal Gaz Talebinde Düşüş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Doğal Gaz Talebinde Düşüş Yaşandı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) verilerine göre, geçen yıl hava sıcaklıklarının beklenenden yüksek olmasının etkisiyle doğal gaz talebinde düşüş gerçekleşti. Türkiye’de sisteme verilen doğal gaz miktarı 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.

Talep, Beklentilerin Altında Kaldı

2022’de Türkiye’ye sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 11 milyon metreküp olarak hesaplanmıştı. Ancak geçen yıl bu miktar 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküpe düştü. Bu, önceki yıla göre %8’lik bir düşüş anlamına geliyor.

Doğal Gaz İhracatı ve Tüketim Arasındaki Fark

Türkiye’de toplam doğal gaz tüketimi ile sistem giriş miktarı arasında yaklaşık %5’lik bir fark olabiliyor. Bu da Türkiye’nin doğal gaz ihracatını da göstermektedir.

Gaz Girişi En Fazla Ocak Ayında, En Az Haziranda

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla doğal gaz girişi ocak ayında gerçekleşti ve miktarı yaklaşık 6 milyar 278 milyon metreküp oldu. En düşük doğal gaz girişi ise haziran ayında 2 milyar 342 milyon metreküp olarak kaydedildi.

Doğal Gaz Yatırımları Devam Ediyor

Türkiye’de doğal gaz yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son yıllarda ülkenin doğal gaz altyapısının güçlendirildiğini ve gaz ihtiyacının yüzde 50’sinin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak tedarik edilebilecek seviyeye ulaştığını açıkladı.

Sorunsuz Bir Yıl Bekleniyor

Bayraktar, Türkiye’de bu yıl doğal gaz depolarının tamamen dolu olduğunu ve herhangi bir sıkıntı öngörülmediğini belirtti. Kendi gazlarının aktif hale gelmesiyle birlikte Türkiye’nin enerji konusunu gündemden çıkaracağını ifade etti.

Karadeniz Gazı Devreye Alındı

Türkiye’nin Karadeniz gazı, ülke enerji sektöründe önemli bir ilerleme kaydetti. 20 Nisan 2023’te Filyos Limanı’nda gerçekleştirilen törenle Karadeniz gazı devreye alındı ve ilk sevkiyat yapıldı. İlk fazda 10 milyon metreküp, ikinci fazda ise 40 milyon metreküp Karadeniz gazı halkın kullanımına sunuldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.