DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0836 -0.14%
ALTIN 2.299,710,99
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Soğan, patates ve limon üreticisi sıkıntıda

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Soğan, patates ve limon üreticisi sıkıntıda

ABONE OL
Temmuz 9, 2020 22:38
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Soğan, patates ve limon üreticisi sıkıntıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İhracat kısıtlı ve talepteki daralma nedeniyle depolarda alıcı bekleyen limonda kalite kayıpları yaşandığını belirten Bayraktar, eldeki ürünün pazarlanamadığı takdirde büyük sorun yaşanacağına dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar / Fotoğraf: Sözcü

“ÜRETİCİMİZ ZOR DURUMDA KALMIŞTIR”

Dünya genelinde ekonomik ve sosyal sorunlara neden olan corona virüsü salgınının tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, bu süreçte kuru soğan, patates ve limon üreticilerinin yaşadığı sorunların altını çizdi. Bayraktar, ”Karantina tedbirleri kapsamında lokanta ve otellerin kapalı olması, sonrasında ise bu işletmelerin tam kapasite ile çalışmaması talep daralmasına neden olmuştur. Ürününü satmakta güçlük yaşayan üreticilerimizin bu sorununa bir de ihracatın ön izne bağlı olması eklenince üreticilerimiz zor durumda kalmıştır” dedi.

“10 BİN TON KOTANIN ANCAK 4 BİN TONU İHRAÇ EDİLEBİLMİŞTİR”

Kuru soğan, patates ve limonda tüketimdeki daralma ve ihracata getirilen kısıtlamanın çiftçileri mağdur ettiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti; “İhracat izninin geç açıklanması ve kısıtlı miktarda izin verilmesi pazarın kaybedilmesine de yol açmıştır. Soğan, patates ve limon üreticilerimiz piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyat nedeniyle mağdur oldukları gibi piyasada tüccarın yeterli alım yapmaması nedeniyle pazarlama sorunları yaşamaktadırlar.

Özellikle Adana, Hatay, Bursa Karacabey’de yer yer yazlık soğan tarlada kalmıştır. Yenişehir’de ise soğan hasadı yeni başlamasına rağmen 30 kuruşa alıcı beklemektedir. Adana ve Hatay’da patates hasadı bitmiş, Ödemiş’te hasadın sonuna gelinmiştir. Ödemiş’te patates fiyatı 95 kuruştan 40 kuruşa gerilemiştir. İnegöl ve Yenişehir’de patates hasadı başlamıştır.  Limonda ise ihracat izni verilen 10 bin ton kotanın ancak 4 bin tonu ihraç edilebilmiştir. İhracat kısıtlı ve talepteki daralma nedeniyle depolarda alıcı bekleyen limonda kalite kayıpları yaşanmıştır.

Hem pazar hem kalite kaybı üreticilerimizi mağdur etmiştir. Eldeki ürün pazarlanamadığı takdirde yaşanan kayıplar daha da fazla olacaktır.”

“ÜRETİM TÜRKİYE’NİN İHTİYAÇLARINA GÖRE BELİRLENMELİ”

Kışlık patates, soğan ve limonda hasadın yaklaştığına dikkat çeken Bayraktar, “Planlı ve sürdürülebilir bir üretimin gerçekleşmesi üreticilerimizin en büyük beklentisidir. Üretimde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunları üreticiden tüketiciye tüm tarafları derinden etkilemekte, pazarlama sorunlarının yaşandığı dönemde düşük fiyat nedeniyle üretici, arzın daraldığı dönemde yüksek fiyat nedeniyle tüketiciler mağdur olmaktadır.

Kuru soğan, patates gibi üretimde dalgalanmaların çok sık yaşandığı ürünlerde, üretim planlaması yapılarak üreticilerimizin nerede ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli, üretim Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmeli, üretimde istikrar sağlanmalıdır. Limon gibi önemli ihraç ürünlerimizde mevcut pazarların kaybedilmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmeli, bir taraftan da yeni pazar araştırmaları da yapılmalıdır.

Üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmeli, sorunlar kalıcı olarak çözülmelidir. Üretici fiyatları düştüğünde ve pazarlama sorunları yaşandığında müdahale edilmeli, üreticilerimiz mağdur edilmemelidir.” dedi. Üreticilerin yaşadığı bu sorunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirdiklerini belirten Bayraktar, sorunun çözümünü beklediklerini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.