DOLAR 32,2887 -0.01%
EURO 34,8059 0.2%
ALTIN 2.391,88-0,33
BITCOIN 1985518-2,37%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet

Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet

ABONE OL
Nisan 9, 2024 22:07
Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çarşamba Kıvratması Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Tescil Aldı

2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Çarşamba kıvratması, özel bir lezzet olarak tanınıyor. Yoğurt, sıvı yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unuyla yoğrulan hamurun arasına yörede yetiştirilen fındık ve ceviz ile şeker konularak pişirilen bu lezzet, kendine özgü bir şekle sahip.

Kadınlar Tarafından İmece Usulüyle Hazırlanıyor

Çarşamba kıvratması, özellikle özel günlerde ilgi çekiyor ve yörede kadınlar tarafından imece usulüyle yapılarak iftar ve bayram sofralarında sıklıkla tüketiliyor. Çınarlık Yalı Mahallesi’nde de kadınlar, Ramazan Bayramı öncesinde bu geleneksel lezzeti hazırlamak için bir araya geldi.

Geleneksel Lezzet Bayram Sofralarında Yerini Koruyor

Bayram öncesinde misafirleri için Çarşamba kıvratması hazırlığı yapan Züleyha İleri, “Bu geleneksel lezzet, Çarşamba’nın kültürel mirası olarak bayram sofralarında yerini almaya devam ediyor” şeklinde konuştu. Kadınlar, bir araya gelerek hamuru yoğuruyor, yufka açıyor ve kıvratmaya özgü şekil veriyor, bu sayede geleneksel tatları yaşatmaya devam ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.