DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NASA’nın Araştırması: Europa’da Oksijen Üretimi

NASA’nın Araştırması: Europa’da Oksijen Üretimi

ABONE OL
Mart 6, 2024 15:07
NASA’nın Araştırması: Europa’da Oksijen Üretimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Juno Verileriyle Europa’da Oksijen Üretimi İncelemesi

NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre, bilim insanları Juno keşif uydusu verilerini kullanarak Europa’da oksijen üretiminin miktarını belirledi. Europa’daki oksijen üretiminin, önceki tahminlere göre daha az olmasına rağmen, **bir milyon kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılayacak** kadar olduğu ortaya çıktı.

Juno Uydusunun Europa’daki Keşfi

Juno uydusu, 29 Eylül 2022 tarihinde Europa’nın yüzeyine çok yaklaşarak hidrojen çıkışını ölçtü. Europa’nın yörüngesinin Jüpiter’in radyasyon kuşaklarının tam ortasında bulunması, Jüpiter’den gelen yüklü parçacıkların uydunun yüzeyindeki su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijene dönüştürdüğünü gösterdi.

Europa’nın Gizemli Yüzeyi

Princeton Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Jamey Szalay, Europa’nın yüzeyini “akan bir derede yavaş yavaş eriyen bir buz topuna” benzetti. Jüpiter’in manyetik alanı tarafından sürüklenen iyonize parçacıkların su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijen ürettiği belirtildi.

Gelecek Keşifler ve Uzay Araçları

Europa’nın altında bulunan muhtemel okyanusun hayati önem taşıdığı düşünülüyor. NASA’nın 2024’te fırlatacağı Europa Clipper uzay aracının, Jüpiter sistemine ulaşarak bölgede detaylı incelemeler yapması bekleniyor.

Bu ilginç araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.