DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayında Arttı
  • Ulaşım Haberi
  • Ekonomi
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayında Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayında Arttı

ABONE OL
Mart 22, 2024 20:08
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayında Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Reel Kesim Güven Endeksi 104,4 Seviyesine Çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1731 iş yerinin verileri değerlendirilerek Reel Kesim Güven Endeksi martta geçen aya göre 2,9 puan artış göstererek 104,4 seviyesine yükseldi.

Anket Sorularına Göre Değerlendirme

Endeksi oluşturan anket sorularına göre, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi artış yönünde etkilerken; mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatırım harcaması değerlendirmeleri ise azalış yönünde etkili oldu.

Önemli Değerlendirmeler

Üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyirde artış, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyirin güçlenmesi ve gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentilerinin güçlenmesi dikkat çekti. Ancak, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin beklentilerde zayıflama yaşandı.

ÜFE beklentisi yüzde 54,5’e gerilerken, gelecek üç ayda artış bekleyenlerin seyri güçlenirken, satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri zayıfladı. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda ise daha iyimser olanların oranı artış gösterdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.